Horner en Verstappen. Japan.2023

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Deze week is de Grand Prix van Japan aan de beurt, met onder andere de verschillende resultaten van de Red Bulls, een fantastisch resultaat voor Norris en Piastri zijn eerste podium.

Hero

Max Verstappen

Na Singapore leken we van zijn dominantie af te zijn, maar niets bleek minder waar. Op een manier die we al vaker hebben gezien wist Max Verstappen de Grand Prix van Japan op zijn naam te zetten. Met een voorsprong van ruim 19 seconden kwam Max over de streep. Ook wist hij met gemak de snelste ronde van de race te rijden. Hierdoor behaalde de Nederlander deze race 26 punten. Dit was voldoende om Red Bull deze race kampioen te maken bij de constructeurs. Red Bull had deze race de Mexicaan Sergio Pérez niet nodig om kampioen te worden. Pérez zien we overigens later in dit artikel terug.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Oracle Red Bull Racing (@redbullracing)

 

McLaren

Het was al een fantastisch weekend op de zaterdag, toen Australiër Oscar Piastri zijn McLaren op de eerste startrij neer wist te zetten. Het is door zijn goede prestaties dit jaar al bijna niet meer te merken dat dit zijn eerste seizoen in de Formule 1 is. Ondanks dat Piastri niet de beste snelheid had in de race, is zijn P3 toch een erg knappe prestatie. De contractverlenging bij McLaren is dan ook dik verdiend voor de Australiër. Ook de andere coureur voor het team van McLaren heeft het geweldig gedaan dit weekend. Lando Norris kwalificeerde zich op de derde plek, net achter zijn teamgenoot dus. De Brit had echter een betere race pace. Door een team order werd Piastri passeren ook geen al te moeilijke opgave. McLaren staat nu vijfde in het constructeurskampioenschap, maar als het team resultaten zoals deze neer kan blijven zetten, zal McLaren zeker weten stijgen. Al helemaal omdat het Britse team de op een na snelste auto van het veld heeft op het moment. McLaren zal dit weekend niet snel vergeten.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door McLaren (@mclaren)

 

Zero

Sergio Pérez

Waar zijn teamgenoot schitterde, ervaarde Sergio Pérez een absoluut dramaweekend. Na schade bij een incident bij de start moest de Mexicaan al vroeg naar binnen, waarna hij achterin het veld de baan op kwam. Pérez heeft daarbij een tijdstraf van vijf seconden gekregen, omdat hij bij het uitkomen van de pitstraat auto's heeft ingehaald, terwijl de Safety Car op de baan was. Even later verremt Pérez zich bij een veel te gevaarlijke inhaalactie, waarbij hij Kevin Magnussen raakt, die vervolgens spint. Pérez heeft hierdoor schade aan zijn voorvleugel en moet naar binnen komen. Even later valt hij uit. Red Bull wil hem nog naar buiten sturen om eventueel een straf te ontlopen en om de snelste ronde af te pakken, maar Max pakt de snelste ronde al voordat Pérez op de baan is. Als er na 2 rondes blijkt dat Pérez geen straf krijgt, haalt het team hem weer naar binnen. Een weekend om snel te vergeten dus, ondanks dat zijn team kampioen is geworden.

 

Williams

Voordat het weekend begon wist het team al dat het dit weekend moeilijk zou worden om iets uit de race te halen. Logan Sargeant crashte in de kwalificatie wat een start vanuit de pitstraat betekende, terwijl zijn teamgenoot Albon zijn auto op de dertiende plek wist neer te zetten. De hoop was dus nog niet verloren. Op zondag ging echter alles mis. Albon werd voor de eerste bocht van de race geraakt door Bottas, waardoor hij de lucht in vloog en dus met schade zijn race voort moest zetten. Sargeant tikte op zijn beurt een paar rondes later Bottas van de baan, waardoor ook hij schade opliep. Uiteindelijk zijn allebei de auto's naar binnen gehaald, wat 2 DNF's betekende. Later bleek dat deze race voor het team van Williams meer werd gezien als "test sessie" dan als een echte race.

 

Haas

Het Amerikaanse team heeft de update in Austin heel erg hard nodig en dat was dit weekend zeker te merken. De auto van Haas staat erom bekend dat het een hoge bandenslijtage heeft, wat zeker niet mee heeft geholpen deze race. Ook de botsing tussen Magnussen en Pérez heeft niet meegeholpen aan het resultaat vandaag. In de kwalificatie was het eigenlijk al duidelijk; dit zou niet het weekend van Haas worden. Waar normaal één van de twee auto's Q3 haalt, haalde alleen Magnussen Q2. P14 voor Hülkenberg en P15 voor Magnussen, de laatste rijdende auto's. De grote update komt pas in Austin, dus Qatar zal voor het team van Haas vast geen leuk weekend worden.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door MoneyGram Haas F1 Team (@haasf1team)

Lees ook: Horner na constructeurstitel: Iedereen deel van het succes

Lees ook: Tegenvallend weekend voor Alfa Romeo: Auto was onbestuurbaar

Lees ook: Pérez: Het was een verschrikkelijk weekend voor mij

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden