Hero or Zero: Grand Prix van Mexico

03-mexico-saturday4-454066

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Deze week kijken we naar de Grand Prix van Mexico, met in deze aflevering de heroes en zeroes tijdens de race. Met onder andere de recordoverwinning van Verstappen, de puntenfinish van Ricciardo, maar ook de dramatische start voor thuisheld Pérez.

HERO

Max Verstappen

Uiteraard is Max Verstappen weer de hero van de week. Doordat hij de Grand Prix van Mexico heeft gewonnen, weet hij zijn eigen record te verbreken van afgelopen seizoen. Hij heeft dit seizoen al 16 overwinningen kunnen binnenhalen, nog nooit heeft iemand zoveel overwinningen in één seizoen gehaald. Met nog drie races te gaan, kan hij dit record nog verder aanscherpen. In Mexico was hij weer van buitenaards niveau omdat hij tweemaal zijn voorsprong weet uit te bouwen tot 15 seconden. Door een hele goede start weet hij vanaf de derde positie gelijk de leiding over te nemen voor de eerste bocht. Vanaf dat moment komt hij niet meer in gevaar en rijdt hij ver voor op zijn concurrenten. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Lando Norris

Na een hele slechte kwalificatie stond Lando Norris een grote inhaalrace te wachten. Hij moest starten vanaf P17 en vertrok vanaf de zachte band om zo een aantal plekken goed te maken in het begin van de race. Dit bleef vooralsnog uit omdat hij lang bleef hangen achter coureurs zoals Tsunoda. De Brit is snel gewisseld naar een set harde banden om zo zijn inhaalrace te vervolgen. Eenmaal op snelheid wist hij al snel verschillende auto's in te halen, totdat de rode vlag deze opmars staakte. Na de herstart verloor Norris een aantal plekken waardoor hij weer opnieuw moest beginnen vanaf P14. Vanaf na de rode vlag ging het snel en ging hij de ene na de andere voorbij. Ook zijn teamgenoot Piastri liet hem voorbij zodat Norris de jacht kon openen op Ricciardo en Russell. Na een lange rae weet hij uiteindelijk op P5 te eindigen. Een mega resultaat gezien zijn startpositie. 

Puntenfinish Daniel Ricciardo

Wat een terugkomst van Daniel Ricciardo! Vorige week mocht hij zijn rentree maken nadat hij een blessure had opgelopen in Zandvoort. Tijdens zijn eerste weekend in Austin had hij nog wat moeite om de aansluiting te vinden, maar in Mexico liet hij zien wat hij waard is. Met een geweldige kwalificatie mocht hij tijdens de race starten vanaf P4, naast Verstappen. De verwachting was dat hij snel zou worden ingehaald door de auto's achter zich, maar hij hield eigenlijk heel erg goed stand. Hij wist zijn positie goed te verdedigen tegenover Piastri, Norris en vele anderen. Tegen het einde van de race wist hij zelfs de aanval in te zetten richting George Russell en kwam hij nog heel erg dichtbij. Hij eindigt op een hele mooie P7.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

ZERO

Sergio 'Checo' Pérez

De thuisheld Pérez was veel te gretig bij de start waardoor zijn thuisrace binnen 800 meter al afgelopen was. Hij kwam in contact met Charles Leclerc waardoor hij de lucht in werd gelanceerd en met een harde klap weer op de baan terecht kwam. De Mexicaan rijdt in eerste instantie door, maar door een snelle controle van zijn team, kwam al snel de conclusie dat hij niet meer verder kon rijden. Hiermee eindigde zijn race na nog geen ronde geracet te hebben. "Ik heb een te groot risico genomen. Ik dacht niet aan een podiumplek, maar alleen aan de overwinning. Hierdoor werd ik te gretig en ik heb ik een grote fout gemaakt", aldus de Mexicaan tegen F1.com. Als Pérez net wat meer geduld had gehad, kon hij een ronde later de Ferrari van Leclerc alsnog inhalen. Nu heeft hij heel veel Mexicanen teleurgesteld door zijn vroege uitvalbeurt. Dit helpt ook niet mee aan de geruchten die momenteel de ronde doen over het einde van zijn contract. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FORMULA 1® (@f1)

Aston Martin

Zowel Alonso als Stroll hebben de Grand Prix van Mexico niet uitgereden waardoor ze allebei geen punten binnen wisten te halen voor het team. Alonso had schade gereden na de crash van Pérez wat hem veel snelheid heeft gekost. Stroll kwam in contact met Bottas waardoor hij van de baan raakte en een spin maakte. Hij is gelijk naar binnen gereden, waar hij de auto in de garage heeft gezet. Het is voor Alsonso de tweede keer op rij dat hij de race niet weet uit te rijden. Over het gehele weekend waren de auto's van Aston Martin niet snel en kwamen ze veel tekort op hun directe concurrenten. Waar ze op het begin van het seizoen heel erg snel en competititef, waar ze nu volledig zijn ingezakt en het zelfs lastig vinden om in de punten te rijden. McLaren is hard op weg om het team van Aston Martin in te halen in het constructeurskampioenschap die op P4 staan.

Marshalls na crash Magnussen

Na de crash van Magnussen is het normaal dat de marshalls die aan de kant van het circuit staan, ten alle tijden snel aanwezig kunnen zijn bij de plek waar het is gebeurt. In Mexico duurde het heel erg lang voordat de eerste marshalls aanwezig waren om Magnussen te helpen, maar ook om het brandje te blussen die inmiddels was ontstaan. Hier kunnen ze in volgende edities beter op letten zodat er sneller hulp aan kan worden geboden aan de coureur of de situatie die op dat moment ontstaat. 

Lees ook: Gemengde gevoelens bij Alpine-coureurs na rode vlag tijdens Mexicaanse GP

Lees ook: Beide Aston Martins uitgevallen tijdens GP Mexico

Lees ook: Christian Horner blij met race Ricciardo: Oude vorm gevonden

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden