Hero or Zero: Grand Prix van Nederland: de race

George Russell Mercedes Imola race

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Hero or Zero zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de race voor de Grand Prix van Nederland, met onder andere de herrijzenis van Mercedes, het collectief falen van Ferrari en een bijzondere uitvalbeurt van Yuki Tsunoda.

Hero

Mercedes

Een dubbel gevoel bij het noteren van Mercedes als hero, maar dit weekend waren ze er zó dichtbij. Wat pech met de virtual en de reguliere safety car maakte een einde aan de illusies van een overwinning. De niet-gedane bandenwissel bij Lewis Hamilton gaf uiteindelijk het laatste duwtje van de overwinning weg. Wel was het opvallend dat ze met een alternatieve strategie en gewoon een goede pace het Ferrari lastig maakten en zelfs Verstappen het vuur aan de schenen legde. Al met al genoeg hoop op toch nog een zege dit jaar voor de Silberpfeile.

Max Verstappen

Het wordt een beetje saai, maar Max Verstappen zette geen stap verkeerd en won opnieuw zijn thuisrace. Het laat zien hoe oppermachtig hij is, zeker ten opzichte van teamgenoot Sergio Pérez die het met een vijfde stek moest doen. De Nederlander moest echt vechten voor zijn geld, maar trok door een goede strategie en een briljante inhaalactie op Hamilton de overwinning naar zich toe. Niets lijkt hem in de weg te staan voor titelprolongatie, wat binnen drie races theoretisch al bewerkstelligd kan zijn.

Het oranje-legioen

Het mag gezegd worden, na de dramatische vertoning met de fakkels van gisteren was de sfeer vandaag ronduit briljant. Geen wanklank gezien, geen fakkels (tot na de race) op de tribunes en overall ronduit een prettige sfeer. Voor meerdere coureurs werd er gejuicht en dat Max Verstappen won maakte het af. In de weken van voornamelijk negatieve publiciteit van de Nederlandse fans is dit wel een welkome opsteker.

Zero

Ferrari

Het is opnieuw Ferrari die de negatieve koppen pakt. Carlos Sainz werd naar binnen gehaald zonder dat er banden klaar stonden en eigenlijk waren de rode Ferrari's de hele race niet bij machten om serieus uit te dagen. In de pits ging naast de mislukte eerste stop van Sainz nog meer mis. De wheelgun lag tijdens de mislukte stop in de weg van Sergio Pérez die er vol overheen reed en tijdens de safety car-periode ging ook nog Carlos Sainz onveilig terug de pitsstraat in. Dat kostte hem vijf seconden en twee posities. Al met al een weekend om snel te vergeten, want volgend weekend staat de thuisrace op Monza alweer te wachten. Doekje voor het bloeden was Charles Leclerc, die met P3 nog een bokaal voor de Scuderia scoorde.

Yuki Tsunoda

Het was een opmerkelijk moment. Heel even leek het alsof de banden van Yuki Tsunoda niet goed op de AlphaTauri gezet werden, maar volgens het team was er niks aan de hand. Na een pitstop, waarna Tsunoda terug de baan op ging, bleek echter het differentieel niet meer te werken. Als coureur moet je de auto door en door kennen en dat de Japanner niet wist wat er aan de hand is, doet niet veel goeds voor zijn toch al wankele positie binnen het team. Ook de positionering van zijn AlphaTauri liet te wensen over, waardoor de virtual safety car de baan op gestuurd werd. De naam van Colton Herta signaleert steeds vaker bij AlphaTauri en als Pierre Gasly blijft lijkt het onvermijdelijk dat Tsunoda geslachtofferd wordt.

Lees ook: Valtteri Bottas: Moeilijkste weekend van dit seizoen

Lees ook: Esteban Ocon: Was niet de beste race

Lees ook: Charles Leclerc: Zullen zien wat nog mogelijk is

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden