Dennis wint Londen E-Prix, De Vries verrassend tweede

2-EPS712_151156SB3_9932

Formule E-rookie Jake Dennis heeft de twaalfde ronde van het Formule E-kampioenschap gewonnen in Londen. Nyck de Vries kon zichzelf naar de tweede plaats rijden terwijl polesitter Alex Lynn genoegen moest nemen met de derde plaats. 

Alex Lynn reed een geweldig kwalificatie en wist pole position te pakken voor de race. Ook tijdens de start kwam hij goed weg en kon hij voor langere tijd Jake Dennis achter zich houden. De start resulteerde in een gele vlag op de baan vanwege een incident met Alexander Sims, die daarna ook uitviel. Ook de kampioenschapsleider Sam Bird viel aan het begin van de race al uit. Zowel Jean-Éric Vergne als Maximilian Günther kregen een stop-and-go-penalty voor het verwisselen van onderdelen aan de auto aan de start van de race.

Formula E / Londen / 2021
Foto: FIA Formula E

Attack mode

Het was een spannend gevecht tussen polesitter Lynn en Dennis. Nadat Lynn zijn tweede attack mode activeerde kon Dennis de eerste plaats overnemen. Al snel bleek dat hij een betere snelheid had dan Lynn. Hij reed een lange tijd zonder extra vermogen om zo ook een gat te trekken naar Sébastien Buemi die op dat moment op de derde plaats reed. Met een gat van twee seconden naar Lynn pakte Dennis zijn tweede attack mode en kon zo nog verder van hem afrijden. 

Achter de twee koprijders ontstonden verschillende treintjes. Eerst met Buemi, André Lotterer en de Vries die streden om de derde plek. De Vries, die als negende de race gestart was, kon met de attack mode op mooie wijze Lotterer inhalen voor de vierde plek. Even later had hij ook Buemi te pakken. Lotterer moest zichzelf verdedigen op de vijfde plek tegen de beide Audi-coureurs.

Nyck de Vries / Mercedes Benz EQ / Londen / 2021
Foto: FIA Formula E

Frijns en De Vries

Robin Frijns startte de race vanaf de 22e plek en begon aan een goede inhaalrace. Voor wat duw-en-trek werk met Joel Eriksson kreeg Frijns wel nog een tijdstraf van vijf seconden voor de kiezen. Hij eindigde de race uiteindelijk als vijftiende.

De Vries reed ondertussen een briljante race. Nadat hij Buemi had ingehaald voor de derde plaats zette hij de aanval in op Alex Lynn voor de tweede plaats. Met behulp van de fanboost kon hij Lynn inhalen aan het einde van de E-Prix. Een goede dag voor het hele team van Mercedes-EQ aangezien zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne ook punten wist te behalen met de achtste plek.

Het was uiteindelijk Jake Dennis die de overwinning pakte op het deels overdekte circuit in Londen. Na afloop van de race was hij enorm blij en bedankte hij het team voor de strategie waarmee hij het gat naar Lynn had kunnen trekken. Ook De Vries was opgelucht voor het team dat het weer punten pakte na een paar moeilijke races. Lynn was alsnog tevreden met zijn derde plek ondanks dat hij vanaf pole startte. Hij vertelde dat het team nog niet de juiste snelheid heeft in de race om de eerste plek echt vast te houden.

Nyck de Vries / Jake Dennis / Alex Lynn / Londen / 2021
Foto: FIA Formula E

Kampioenschap

Het is spannend in het kampioenschap. Ondanks zijn uitvalbeurt behoudt Sam Bird zijn eerste plek. Jake Dennis heeft met zijn overwinning de tweede plek ingenomen. De huidige kampioen, António Félix da Costa, staat momenteel nog derde. Daarachter komen Nyck de Vries en Robin Frijns. Het verschil tussen de top vijf rijders is maar vijf punten. De volgende E-Prix wordt zondag 25 juli verreden, wederom in Londen.

Lees ook: Bird wint tweede E-Prix New York, Frijns knap 8ste

Lees ook: Günther wint eerste Formule E-race New York

Lees ook: Formule E onthult 2022-kalender met Vancouver en Kaapstad

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden