Jean Todt verrast door kritiek op halo

maxhalo

FIA-president Jean Todt heeft met verbazing kennis genomen van de kritiek op de introductie van de halo, de cockpitbescherming die vanaf dit seizoen op de Formule 1 wagens zit. Todt reageert nu op de aanhoudende negativiteit rondom de halo: “De rijders hebben een kort geheugen aangezien ze zélf hebben verzocht om maatregelen van de FIA.”

Volgens Todt kreeg de FIA eind 2015 een brief van de Grand Prix Drivers Association (GPDA) ondertekend door Jenson Button, Sebastian Vettel en Alexander Wurz, waarin zij de FIA opriepen met een hoofdbescherming te komen voor coureurs. “Ik heb toen aangegeven dat we met een oplossing zouden komen”, aldus Todt. Nu die oplossing er is klagen diezelfde coureurs volgens Todt dat ze de halo liever kwijt dan rijk zijn. Oók Mercedes-teambaas Toto Wolff gaf aan dat hij de cockpitbescherming het liefst met een kettingzaag te lijf zou gaan, omdat het de WO9 zou ontsieren.

Kinderachtig

Todt reageert door te stellen dat hij dit aspect van de Formule 1 haat: “Je hebt mensen die hun woord niet houden. We hebben geluisterd en zijn met een oplossing gekomen. Sommigen zijn dat blijkbaar vergeten, maar het is zoals het is. Ik sta versteld van mensen die zeggen dat het motorracen is en dus een risico van het vak”. Betreft het commentaar van Toto Wolff: “Ik zal niet reageren, het is kinderachtig.”

De voormalig teambaas van Ferrari geeft wel aan als er een alternatief voor de halo gevonden kan worden, de FIA hier voor open staat. Red Bull ontwikkelde zelf al het zogeheten aeroscreen, dat misschien esthetischer was, maar simpelweg niet door de veiligheidstests kwam. “Maar ik moet zeggen dat de halo mij geen doorn in het oog is”, aldus Todt.

Herkenbaarheid

De Fransman las ook ergens de kritiek dat je nu niet meer ziet wie er in de wagen zit. “We klagen al jaren dat we niet zien wie er in de wagen zit, we zien geen naam. Je moet welhaast een expert zijn om de coureur te herkennen. Nou misschien biedt de halo een oplossing om aan dat probleem van herkenbaarheid een einde te maken?”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden