Jüri Vips: Marko vindt het leuk om coureurs onder druk te zetten

18 apr 2022 door Tim Koenders
3639737

Volgens Jüri Vips vindt Helmut Marko het leuk om coureurs onder druk te zetten. Zelf heeft hij dit ook al meerdere keren meegemaakt. De Estisch coureur denkt dat het wel werkt aangezien veel goede coureurs in de Formule 1 bij Red Bull gereden hebben.

Jüri Vips rijdt dit jaar voor het tweede seizoen in de Formule 2. Hij rijdt voor het team van Hitech. Sinds 2018 maakt de coureur al onderdeel uit van het opleidingsteam van Red Bull Racing. Dit opleidingsteam is onder leiding van Helmut Marko. Een man die bekend staat als iemand met een sterke mening en zegt waar het op staat. In de jaren dat Vips onderdeel uitmaakt van het opleidingsprogramma heeft hij al verschillende dingen meegemaakt met Hemut Marko. De Estisch coureur laat in de F1FS podcast weten dat Helmut Marko het leuk vindt om coureurs onder druk te zetten.

Onverwachte test

Eind 2020 behaalde Vips zijn F1-superlicentie door driehonderd kilometer in een Formule 1 auto te rijden. Deze test kwam uit het niets. “Ik was in Japan en ik had mijn halve seizoen al gemist door corona. Ineens werd ik gebeld door Helmut en hij zei dat ik direct naar Europa moest komen. Drie dagen later reed ik een test in een Formule 1 auto.” Vips legt uit dat Marko dit wel vaker doet. “Hij houdt ervan om alles ineens te doen zodat wij ons niet voor kunnen bereiden. Helmut vindt het leuk om ons in het diepe te gooien.” Toch staat Vips wel achter die methode van werken. “Als je naar de coureurs in de Formule 1 kijkt moet je wel toegeven dat het werkt. Bijna de halve grid komt van Red Bull.”

Yuri Vips Red Bull Racing
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson / Getty Images)

Jüri Vips kon zich ook niet voorbereiden op zijn eerste keer in de simulator. “Voor mijn eerste simulatorsessie bij Red Bull had ik pas twee keer eerder in een simulator gezeten. Het was geen verrassing voor mij dat de resultaten niet goed waren.” De volgende dag kreeg Vips een telefoontje van Marko. “Je bent slecht, als je je niet verbeterd ontsla ik je.” Op dat moment had Vips nog niet eens een race gereden voor het team. “Ik wist wel dat hij me gewoon aan het pesten was. Het gaat erom wat je op de baan laat zien. Marko vindt het gewoon leuk om coureurs onder druk te zetten, zeker als je net bij het team komt."

Lees ook: Szafnauer: Renault-motor niet ver achter de beste motor

Lees ook: Voorlopig geen teamorders bij Ferrari

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Emilia-Romagna

18 apr 2022 door Tim Koenders

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen