Kalender op de schop: Kyalami in 2024 erbij, Monaco wankelt

door Gijs Leuvenink
3639737

De geluiden dat de kalender van de Formule 1 in de toekomst op de schop gaat, worden steeds heviger. Auto Motor und Sport meldt dat de wens van een terugkeer in Kyalami in 2024 vervuld zou worden, Monaco staat op de nominatie om verwijderd te worden.

Het gaat al langer rond dat de Formule 1 de grenzen wil opzoeken van de hoeveelheid grands prix per jaar. Nu zijn het er voor dit seizoen 23, maar dat worden er volgend jaar waarschijnlijk al meer. Nu wil de FOM nog meer groeien en wil nieuwe markten aanboren om circuits toe te voegen. Een grand prix in Zuid-Afrika op Kyalami zou daar een droombestemming voor zijn.

Geschiedenis

Het Zuid-Afrikaanse circuit van Kyalami is niet een nieuwe naam op de Formule 1-kalender. Tussen 1967 en 1993 werden 21 grands prix afgewerkt. Grote namen als Niki Lauda, Jackie Stewart en Nigel Mansell wisten meermaals de grand prix op hun naam te schrijven. In 1993 was het Alain Prost, ook al zo'n grote naam, die tot nu toe de laatste Zuid-Afrikaanse race wist te winnen.

Kyalami 1985.jpg

Monaco op de wip

Ondanks dat de kalender door de FOM graag uitgebreid wordt, is het niet ongelimiteerd hoeveel races afgewerkt kunnen worden per seizoen. De Grand Prix van Monaco is een van de races die kan verdwijnen. Auto Motor und Sport meldt dat de FOM zich ergert aan de privileges die de Monegaskische grand prix heeft. Zo betaalt het prinsdom weinig geld, heeft het eigen sponsoring beheert het een eigen paddock club. In Kyalami zouden de commerciële opbrengsten meer zijn en de keuze zou voor de FOM dan erg makkelijk worden. 

Lees ook: Daniel Ricciardo erg blij met goeie thuisrace

Lees ook: Gasly blij met gevecht, Tsunoda teleurgesteld

Lees ook: Lando Norris: We moeten blij zijn met dit weekend

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden