Lando Norris zet snelste tijd neer in VT1

lando norris monza 2023

De eerste vrije training in Barcelona zit erop. Het was een training waar niet al te veel gebeurde en waar er vooral long-runs gereden werden. Lando Norris wist uiteindelijk de snelste tijd neer te zetten, gevolgd door Verstappen en Sainz. Vooralsnog kunnen er geen conclusies worden getrokken, maar het ziet er in ieder geval beter uit voor Verstappen.

Tijdens het weekend in Barcelona hebben veel teams de keuze gemaakt om hun updates mee te nemen. Teams zoals Ferrari en Aston Martin hebben grote updates meegenomen voor hun achtervleugel en vloer. Dit weekend worden er twee verschillende soorten updates geïntroduceerd. De ene update heeft te maken met de downforce van de auto, dit zijn vaak de vleugel en de vloer die worden aangepast. De andere soort update heeft te maken met de omstandigheden op de baan. Op dit moment is het vrij warm in Barcelona. Red Bull heeft bijvoorbeeld een update meegebracht dat ervoor zorgt dat de auto beter wordt gekoeld tijdens het rijden.

Het zal een druk weekend gaan worden voor Ollie Bearman. Hij zal zowel in de F1, als de F2 actief zijn dit weekend. Hij mocht tijdens de eerste vrije training in de auto van Hülkenberg stappen en daar weer kilometers maken voor het team van Haas. Gedurende de training had hij het lastig en wist hij de negentiende tijd neer te zetten.

 

Problemen aan auto's

In het eerste half uur van deze training werd er voornamelijk gereden op de harde banden, dit om long-runs te kunnen rijden en zoveel mogelijk data te verzamelen. Toch waren er ook een aantal coureurs die voor een langere tijd op de medium band reden. Naarmate de sessie vorderde, gingen steeds meer coureurs voor de rode band om toch ook nog een aantal snelle ronden te kunnen neerzetten. Er zijn een aantal coureurs die via de boordradio klagen over problemen aan hun auto, zoals Pérez over zijn gaspedaal en Leclerc over de snelheid. Uiteindelijk moest Gasly zijn training vroegtijdig afbreken vanwege problemen aan zijn auto. Ook Bottas zijn training verliep niet helemaal soepel door een loszittende DRS-vleugel. Uiteindelijk kon het snel worden opgelost en vervolgde hij zijn training.

Na lastige weekenden lijkt het team van Red Bull een goede start gemaakt te hebben in Barcelona. Ze hebben nog geen soortgelijke problemen gemeld en Verstappen liet een goede snelheid zien. Zijn teamgenoot, Sergio Pérez, leek meer moeite te hebben met zijn snelheid. Verstappen weet uiteindelijk de tweede tijd neer te zetten, maar liet goede dingen zien tijdens zijn long-runs. Dit weekend heeft hij ervoor gekozen om met een nieuwe motor te rijden, dit is de laatste in de poule. De volgende keer krijgt hij een penalty. 

Slipstream

Wanneer de meeste coureurs op de rode banden gingen rijden, kwamen ook de snelle tijden binnen. Zo wist Norris de snelste tijd neer te zetten door gebruik te maken van een grote slipstream. Hij wist deze voorsprong goed vast te houden, waar zelfs Verstappen niet bij kon komen. George Russell wist ook een lange tijd de snelste tijden te volgen, maar moest uiteindelijk afhaken. Hij heeft de vierde tijd neergezet. Richting het einde van de vrije training, werd de sessie nog even kort onderbroken door een rode vlag. Stukjes van de voorvleugel van Alonso waren op de baan terecht gekomen. De training kon weer snel hervat worden. 

Het is nog te vroeg om conclusies te trekken wie de snelste auto van het weekend heeft, maar er zijn wel al een aantal dingen opgevallen. Zo lijkt Ferrari het vooralsnog wat lastig te hebben en werken de updates van Mercedes. De problemen die Red Bull in de afgelopen weken heeft ervaren, lijken vooralsnog geen probleem te zijn. McLaren lijkt vooralsnog sterk te zijn op het circuit in Barcelona. Uiteraard kan dit tijdens de tweede vrije training weer helemaal anders zijn.

Lees ook: Verstappen kijkt uit naar GP Spanje: "Bewaar mooie herinneringen aan dit circuit"

Lees ook: Oliver Bearman rijdt eerste vrije training in Spanje

Lees ook: Lance Stroll geeft duidelijkheid over zijn toekomst

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden