Lewis Hamilton snelste in derde vrije training in Canada

lewis hamilton canada 2024

Lewis Hamilton heeft de snelste rondetijd weten te noteren in de derde vrije training voorafgaand aan de Grand Prix van Canada. Max Verstappen en George Russell maken de top drie compleet. Zhou Guanyu veroorzaakte een rode vlag in de enige droge vrije training van het raceweekend in Canada.

Na twee kletsnatte vrije trainingen op vrijdag, waarin de teams weinig data konden vergaren, was deze derde vrije training gelukkig een stuk droger. Vanwege het slechte weer hebben de teams dit weekend nog maar weinig op de mediumband kunnen rijden. De mediums werden daarom aan het begin van de training onder bijna alle auto's geschroefd. Vanwege de betere weersomstandigheden waren veel rijders direct op het Circuit Gilles Villeneuve te vinden om zoveel mogelijk data te vergaren.

Nieuwe motor voor Verstappen

Alle ogen waren in deze vrije training gericht op Max Verstappen. Is de auto van de Nederlander helemaal klaar voor de kwalificatie na de complicaties van vrijdag? Verstappen was als eerste op het Circuit Gilles Villeneuve te vinden. Na een tweede training waarin de Nederlander een groot deel van de training in de garage heeft gestaan vanwege problemen met het Energy Recovery System, kon de drievoudig wereldkampioen in deze training gelukkig weer wat meters maken. Na een eerste snelle ronde liet Verstappen aan het team weten dat het sturen het hele weekend al 'heel raar' aanvoelt. De problemen van gisteren lijken in ieder geval opgelost nu er een nieuwe motor in de RB20 van Verstappen is gezet.

Rode vlag door Zhou Guanyu

Na slechts een paar minuten werd de sessie kortstondig stilgelegd met een rode vlag vanwege een crash van Zhou Guanyu. De Kick Sauber-coureur raakte de controle over zijn auto kwijt en kwam tegen de tecpro-barriers aan het einde van de pitstraat tot stilstand. ''Het is heel gek, de hele achterkant slaat steeds compleet op slot'', deelde Zhou via de boordradio met zijn team. Pierre Gasly had op dat moment de snelste tijd in handen, een 1.16.412 op de mediumband. Na het opheffen van de rode vlag was het Max Verstappen die de snelste tijd aanscherpte met een 1:15.495. Fernando Alonso deed daar nog een schepje bovenop en noteerde een 1:14.870 op de harde band. 

Tijd voor softs

Halverwege de training was het nog steeds Fernando Alonso die de snelste tijd op zijn naam had staan. De tweede snelste tijd was op dat moment voor Daniel Ricciardo terwijl thuisheld Lance Stroll de huidige top drie compleet maakte. Sergio Pérez was voornamelijk buiten de top tien en in de garage te vinden tijdens deze training. De Mexicaan liet het team via de boordradio weten dat er weinig grip te vinden was op zijn mediumband. Ook Yuki Tsunoda had last van weinig grip en liet het team gefrustreerd weten dat hij overal over de baan heen aan het glijden was.

Onder andere Valtteri Bottas, George Russell, Carlos Sainz en Logan Sargeant kozen er halverwege deze training voor om een snelle ronde op de zachte band te noteren. Logan Sargeant wist zich op de zachte band naar de snelste tijd te rijden: de Amerikaan noteerde een 1:14.355. George Russell ging daar al gauw overheen, al scheelde het slechts 0.076 seconden. Het regende vervolgens nieuwe, snellere rondetijden op de zachte band. Onder andere Piastri, Norris, Hamilton, Albon en Leclerc wisten hun rondetijden te verbeteren.

Wall of Champions

Richting het eind van de sessie begonnen veel teams met een kwalificatiesimulatie. Hamilton noteerde een 1:12.549 en was daarmee zeven tiende van een seconde sneller dan teamgenoot Russell. In de slotfase raakte Albon de welbekende Wall of Champions bij de laatste bocht van het circuit in Montreal. Hierdoor brak de ophanging van zijn auto aan de achterkant af en moest de Williams-coureur op een zeer rustig tempo terug naar de pitstraat rijden. Ook Verstappen raakte de Wall of Champions een paar keer, maar de RB20 bleef ongeschonden. Lewis Hamilton werd uiteindelijk bekroond tot snelste man van de derde vrije training, gevolgd door Max Verstappen en George Russell. Thuisheld Lance Stroll reed een goede sessie en finishte de vrije training uiteindelijk als vierde.

Lees ook: Max Verstappen: “Het is niet ideaal”

Lees ook: Fernando Alonso eerste tijdens natte vrije training in Canada

Lees ook: Fernando Alonso over 2026-auto: ‘’30 kilo lichter is onmogelijk’’

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden