Leclerc pakt pole position in Frankrijk door goed teamwerk

Leclerc - Frankrijk 2022

Charles Leclerc begint zondag tijdens de Grand Prix van Frankrijk op de eerste startrij. Dankzij goed teamwerk met Carlos Sainz versloeg de Monegask zijn directe tegenstander in het kampioenschap, Max Verstappen. 

-- Liveblog gesloten -- 

Update 17:05 uur 

''Grandissimo'', zegt Leclerc waarna hij Sainz bedankt voor zijn slipstream. Verstappen en Red Bull zijn niet geheel tevreden met de tweede plaats. Doorgaans wint degene op pole ook de race in Frankrijk. Morgen komen we erachter of dat ook dit jaar het geval is. 

Update 17:01 uur - LECLERC PAKT POLE

Charles Leclerc begint morgen op de eerste startrij op Paul Ricard. Verstappen sluit aan. Zijn beste tijd in Q3 is 0,304 seconde. Pérez start als derde voor Lewis Hamilton en Lando Norris. 

Update 16:56 uur - Q3

De auto's komen naar buiten voor hun laatste run. Het lijkt erop dat Ferrari wederom de teamgame speelt in tegenstelling tot Red Bull Racing. 

Update 16:54 uur - Q3

De eerste runs zitten er op. Leclerc is de snelste, maar Verstappen zit in zijn kielzog. Het verschil is 0,008 seconde. Pérez staat derde voor de beide Mercedessen. Sainz kapte zijn ronde dus af om Leclerc een tow te geven. 

Update 16:50 uur - Q3

Anders dan in de sprintrace in Oostenrijk werken de Ferrari's goed samen. Alonso wordt over de boordradio gewaarschuwd over Sainz die Leclerc, de slipstream zal geven. 

Update 16.48 uur - Start Q3 

`De lichten staan voor de laatste maal vandaag op groen. Ferrari ziet er over een ronde erg sterk uit, maar weten ze ook een goed rondje neer te zetten in de laatste sessie? 

 

Update 16:40 uur - Einde Q2

Dat was het tweede deel van de kwalificatie. We laten Ricciardo, Ocon, Bottas, Vettel en Albon achter. We gaan ons opmaken voor het slotstuk van de kwalificatie. Wie mag er morgen vooraan starten? 

 

Update 16:37 uur - Q2

Nog een paar minuten te gaan. Sebastian Vettel ligt momenteel 11e op 0.037 seconden achterstand op Bottas. Vettel zal dus een betere ronde moeten rijden. 

Update 16:35 uur - Q2

Carlos Sainz zal morgen niet op de voorste rijden starten. Hier lees je waarom. Toch rijdt de Spanjaard zijn ronden en zet zelfs de snelste tijd neer: 1:31.081.

 

Update 16:30 uur - Q2

Nog tien minuten te gaan. Verstappen noteert een 1:31.9 en is daarmee de snelste. 

Intussen meldt Haas dat ze contact hebben gehad met de FIA. Hieronder het bewijs van het overschreiden van de track limits.

 

Update 16:27 uur - Q2

De tijdwaarneming geeft aan dat Alexander Albon door is naar Q2. De klok is gereset en de lichten staan weer op groen! 

 

Update 16:25 uur 

Mick Schumacher gaat wellicht toch door naar Q2. Zijn laatste tijd was goed voor de tiende stek, maar deze ronde werd afgepakt door de FIA. Hij zou in bocht 3 te wijd zijn gegaan. Mocht Schumacher door mogen, dan valt Alexander Albon af. Beide auto's staan klaar om te gaan rijden. 

Update 16:20 uur - Einde Q1 

We zien Gasly, Stroll, Zhou, Schumacher en Latifi niet meer in actie vandaag. Albon is tijdens zijn laatste run gespint, maar er komt geen gele vlag. Iedereen heeft zijn ronde kunnen voltooien. Over enkele minuten gaan we verder met het tweede deel van de kwalificatie. 

Update 16:15 uur - Q1 

De coureurs kiezen er grotendeels voor om op hetzelfde moment op de baan te komen. Daardoor zitten ze elkaar hier en daar in de weg. Zowel Hamilton als Verstappen komen over de boordradio om te melden dat ze hun rondes moesten opgeven door verkeer. 

 

Update 16:09 uur - Q1

De eerste tijden sijpelen binnen. Leclerc noteert voorlopig de snelste tijd met een 1:31.727. 

Update 16:00 - Start Q1

We zijn los! Wie komen er door Q1 heen? 

Update 15:58

Welkom bij het liveblog van de kwalificatie voor de Grand Prix van Frankrijk! Hier luister je naar het commentaar van Olav en Jack. 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden