Sergio Perez bovenaan tijdens VT1 in Brazilië

Verstappen-red-bull-racing-brazilie

Sergio Perez is het snelste tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië. Leclerc en Verstappen zitten vlak achter hem, het verschil tussen de drie is een kleine acht duizendste van een seconde.

--LIVEBLOG GESLOTEN--

17:37

Dit zijn de tijden van VT1 in Brazilië.

Later vanavond de kwalificatie voor de sprintrace!

17:30

En zo eindigt de eerste vrije training ook. Wordt het straks dan toch een drievoudige strijd om pole position?

17:28

Perez blijft de benchmark. Leclerc zit vier duizendsten achter hem en schuift zichzelf tussen beide Red Bulls met Sainz en Hamilton, vlak voor zijn teamgenoot, daarachter. De top vijf zit nu binnen twee tienden van elkaar.

17:25

Het veld maakt zich op voor kwalificatie later. Vrijwel het gehele veld rijdt nu op de softs, op Alpine en McLaren na.

17:23

Stroll is de baan weer op na een probleem eerder.

17:20

Russell verbetert zich op de zacht. De rest van de top vijf:

1. Perez 1:11.853

2. Verstappen +0.008

3. Sainz +0.251

4. Vettel +0.304

5. Russell +0.336

Nog tien minuten te gaan..

17:15

Lance Stroll meldt dat er een probleem is met de auto nadat hij wijd ging in bocht vier. "Er is iets mis met de auto. Nee, dit is niet goed." zegt de Canadees. Hij staat momenteel vijftiende maar hij is nu terug in de pits.

17:14

Waar Ferrari zich verbeterd, heeft Mercedes moeite. "Het voelt alsof de achterkant gewoon rondzweeft", zegt Hamilton tegen het team. "Geen grip, vooral aan de achterkant."

17:12

Met nog minder dan 20 minuten te gaan zijn dit de tijden:

17:05

De titels al vergeven zijn, maar Ferrari en Mercedes zijn nog steeds bezig met hun strijd voor de tweede plek bij de constructeurs. Beide teams zijn in deze training nog niet indrukwekkend gebleken, Leclerc rijdt nu de derde beste tijd terwijl zijn teamgenoot en beide Mercedes-coureurs buiten de top tien rijden.

17:00 

Beide Haas-coureurs volgen op de mediums, maar zitten ruim een seconde achter Perez. Verstappen is nu bezig met een ronde en eindigt met acht duizendsten verschil schrikbarend dichtbij achter zijn teamgenoot.

16:55

Bijna halverwege de sessie is Perez als eerste weer naar buiten met een set softs. Hij is nu het snelst met een tijd van 1:11.853, een verbetering van bijna twee seconden.

16:53

Zo staan de tijden er nu bij.

16:50

Over McLaren gesproken, die nemen de veertiende en vijftiende positie in op de harde band. In de top vijf hebben Hamilton en Sainz de laatste twee plekken ingenomen. Vrijwel het gehele veld is nu terug in de pits. 

16:47

Een moment voor Sainz en Lando Norris. De Ferrari-coureur moest actie ondernemen om zijn voormalige teamgenoot te ontwijken. "Super gevaarlijk van McLaren daar" zegt Sainz. "Ik heb een reprimande gehad voor minder."

16:45

We zijn inmiddels 15 minuten bezig. Iedereen op Bottas na rijdt op de harde band en de tijden zijn als volgt:

1. Verstappen 1:13.646

2. Bottas +0.161

3. Perez +0.326

4. Sainz +0.424

5. Ocon +0.515

16:41

Een penalty van vijf plekken dit weekend voor Carlos Sainz voor een nieuwe ICE terwijl Verstappen over de boordradio aan zijn team meldt dat "de auto totaal niet instuurt."

16:39

Vallteri Bottas zet de snelste tijd neer op mediums van 1:13.807. De Red Bulls daarachter rijden op de harde variant.

16:35

Max Verstappen op de harde band probeert gelijk de limiet op te zoeken. Tijdens zijn eerste snelle ronde ondervindt de wereldkampioen aan het einde van het rechte stuk wat onderstuur.

16:30

En het is groen voor de eerste vrije training in Brazilië! Guanyu Zhou in de Alfa Romeo en Carlos Sainz in de Ferrari zijn als eerste op de baan. En de rest van het veld volgt snel.

Vergeet niet, Brazilië is het laatste sprintweekend van het seizoen. Dit is de enige vrije training vandaag voor de teams om zich klaar te maken voor de kwalificatie later.

16:28

Lewis Hamilton is deze week in aanloop naar de Grand Prix van Brazilië uitgeroepen tot ereburger van Brazilië. Nu doet de zevenvoudig wereldkampioen iets terug en eert hij het land met zijn nieuwe helm.

16:25

Nadat hij donderdag afwezig was vanwege vermoedelijk een voedselvergiftiging, is Lando Norris vandaag toch weer fit genoeg om te rijden voor McLaren. Dat betekent dus geen invalbeurt voor Nyck de Vries. De Nederlander zal twee weken moeten wachten tot de rookietest in Abu Dhabi, dan in zijn eigen AlphaTauri.

16:23

Volg VT1 mét beeld via bijvoorbeeld F1TV Pro. Ook is het mogelijk het commentaar van Olav Mol tijdens de kwalificatie en de race te synchroniseren via onze Grand Prix Radio app of volg deze liveblog! Tijdens VT1 zitten Bas Schothorst en Koen Bakker voor je klaar om je van commentaar te voorzien.

16:20

Welkom bij het liveblog van de eerste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië! Komend uur houdt Grand Prix Radio je hier op de hoogte van alle actie op het Autódromo José Carlos Pace.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden