Lorenzo verslaat Marquez na fel duel in MotoGP Oostenrijk

180812_OOS_MotoGP_Marquez-Lorenzo

Drie ronden lang ging het kuip tegen kuip, hard tegen hard, maar het was Jorge Lorenzo die de Red Bull Ring behield als ‘Ducatiland’ door Marc Marquez te verslaan. Andrea Dovizioso kwam op respectabele afstand van de twee Spanjaarden, die volgend jaar teamgenoten zijn bij Honda, als derde over de streep.

Het was niet Lorenzo maar Marquez die er in de openingsfase vandoor ging en een gaatje wist te slaan. Dat verraste de beide Ducati’s, die het zo druk met elkaar hadden dat ze de Honda-rijder moesten laten gaan. Op tweederde van de race in de Oostenrijkse bergen had Lorenzo genoeg gezien en besloot hij tot de aanval over te gaan. Dovizioso had al te veel van zijn banden gevergd en kon zijn teamgenoot niet bijhouden.

"Ik kon Jorge simpelweg niet voorbij", analyseerde Dovizioso, die teleurgesteld was met het resultaat. "Misschien heb ik met de medium-band de verkeerde keuze gemaakt, waardoor ik eerder dan me lief was de strijd moest opgeven, maar het feit blijft dat ik niet langs Jorge kon en daar baal ik van."

180812_OOS_MotoGP_Marquez-ducatis-e1534084903733
Marquez slaat een gaatje naar de twee Ducati's. Foto: MotoGP.com

Toen hij in de gaten kreeg dat Dovizioso moest afhaken, opende Lorenzo de aanval op Marquez. Beetje bij beetje knabbelde knabbelde hij meters af van de voorsprong van zijn landgenoot en de laatste tien ronden ging het los. In de laatste drie passeerden de twee Spanjaarden elkaar een paar keer per ronde. Op het rechte stuk had Marquez geen antwoord op de topsnelheid van de Ducati, die hem met een vaart van 232 kilometer voorbij kwam, maar in de vloeiende bocht 2 wist Marquez zijn Honda er toch weer naast te zetten. Pas in de laatste sector wist Lorenzo Marquez weer te passeren en die positie verdedigde hij met hand en tand.

https://twitter.com/i/status/1028625545897148417

“Het was een prachtig gevecht”, vond Marquez. “Ik wist dat de kans klein was dat ik kon wegkomen, maar wilde het wel proberen. De strategie was om één Ducati over te houden in de slotfase en daarvoor moest ik zorgen dat minstens een van de twee zijn banden versleet. Daarom heb ik het tempo meteen vanaf het begin opgevoerd. Ik had verwacht dat het Dovizioso zou zijn, maar het was Lorenzo die de strijd aanging. Ik heb het dan wel niet gewonnen, ik heb wel van het gevecht genoten. Ik kan goed leven met deze tweede plaats, waarmee ik de marge in het WK weer verder heb vergroot. Zo'n voorsprong geeft rust. Ik kan me wat risico's veroorloven, dus als ik die moet nemen om voor de winst te gaan, dan laat ik dat niet na.”

180812_OOS_Lorenzo-e1534085378927
Foto: MotoGP.com

Ook Lorenzo had plezier gehad in het duel. Hij staat niet bekend als een coureur die met het mes tussen de tanden de strijd aangaat, maar het was dit seizoen niet de eerste keer dat hij op zo’n manier het duel uitvocht. “Ik moest wel”, vertelde hij. “Vroeger kon ik vanaf de start wegrijden en het tempo hoog houden, maar met de Michelins kan dat niet. Ik wilde de banden een beetje sparen, en dat lukte met Marc op ongeveer een seconde. Maar ik had mijn handen vol aan Andrea. In de laatste ronde ben ik tot het gaatje gegaan en heb ik alle risico’s genomen met remmen om te voorkomen dat Marc er nog langs zou komen. Dat duel maakt dit toch wel tot een van de mooiere overwinningen.”

Het was al de derde van Lorenzo dit seizoen. Eerder zegevierde hij op Mugello en in Barcelona. Dankzij zijn drie zeges klom Lorenzo naar plaats 3 in de tussenstand van het kampioenschap. Na Le Mans - voordat hij met zijn zegereeks begon - stond Lorenzo nog veertiende. Zijn achterstand op koploper Marquez bedraagt 71 punten. Dat is veel, maar niet onoverkomelijk. "Maar ik ga daar niet vanuit", bekende Lorenzo. "Als Marc niet wint, wordt hij tweede of derde, dus inlopen is moeilijk. Maar de strijd om de tweede plaats ligt volledig open."

Op die tweede plaats, op 59 punten achter Marquez, staat nog altijd Valentino Rossi, die zich in de race van de veertiende plaats terug wist te vechten naar plek 6. "Het maximaal haalbare", oordeelde Rossi, die het weekend in Oostenrijk net als teamgenoot Maverick Viñales maar liever zo snel mogelijk vergeet. Rossi zag Lorenzo op plaats 3 naderen tot 12 punten. Dovizioso staat één punt achter zijn teamgenoot op de vierde plaats.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden