Lucas di Grassi wint eerste spannende E-Prix in Berlijn

1-EPS714_130544_W6I5015

Lucas di Grassi heeft de eerste E-Prix van Berlijn gewonnen in de Formule E. Het was een race met veel mooie inhaalacties. Edoardo Mortara kwam als tweede over de streep en Mitch Evans pakte de derde plaats. Nyck de Vries kreeg een lekke band en eindigde daardoor slechts als 22e, maar behoudt vooralsnog de leiding in het kampioenschap.

Jean-Éric Vergne startte vanaf pole position samen met teamgenoot António Félix da Costa, die er goed voorstond in het kampioenschap. De start verliep rustig zonder veel geduw en getrek met alleen Sam Bird die even achterstevoren stond. Bird viel later in de race uit en pakte dus voor de derde keer op rij geen punten. Hij stond derde in het kampioenschap, maar zakt nu terug naar de achtste plaats. 

Inhaalacties voor de leiding

Hoewel de start van de race rustig verliep, zorgde de safety car veroorzaakt door Sam Bird voor de eerste grote actie op de baan. Daarna zorgde vooral René Rast voor een spektakelstuk. Hij reed met behulp van de attack mode van de twaalfde plek naar de vierde plek. Daarna haalde hij samen met teamgenoot Di Grassi, Vergne in die toen op de derde plek reed. De beide Audi-coureurs kwamen op stoom en zorgden voor een spectaculaire inhaalactie voor de leiding op Da Costa.

Niet veel later kwamen ook beide mannen van Venturi aanzetten. Edoardo Mortara pakte de leiding terwijl Norman Nato de tweede plek kon bemachtigen. Het was voor een lange tijd vechten om die eerste plek die Di Grassi uiteindelijk kon pakken. Tot op de lijn was het nog spannend wie de E-Prix ging winnen. Achter de koplopers was het vechten voor de derde plek tussen Mitch Evans, Jake Dennis en Vergne. Het was Evans die handig gebruikmaakte van zijn attack mode en dus als derde over de streep kwam. De overwinning van Di Grassi is een mooie afsluiter voor het team van Audi dat na dit seizoen uit de Formule E stapt.

Frijns en De Vries

De twee Nederlanders hadden een slechte uitgangspositie na de kwalificatie. Nyck de Vries moest vanaf de negentiende plaats starten, terwijl Robin Frijns vanaf plek 23 moest starten. De Vries leek goed op weg naar de top tien, maar kreeg een botsing met Alex Lynn waardoor de Nederlander een lekke band kreeg. De Vries eindigde slechts op de 23e plek. Frijns deed het iets beter en kon wat plekken winnen, maar ook hij eindigde buiten de punten op plaats vijftien.

Nyck de Vries / Mercedes Benz EQ / Berlijn / 2021
Foto: FIA Formula E

Strijd om het kampioenschap

Het is nog steeds spannend wie uiteindelijk dit seizoen van de Formule E gaat winnen. Ondanks het feit dat hij geen punten heeft gescoord in de eerste race gaat De Vries nog steeds aan de leiding in het kampioenschap. Mortara is omhoog geschoven naar de tweede plek met drie punten verschil achter De Vries. Rookie Jake Dennis staat voorlopig derde, Mitch Evans op vier en Frijns zakt terug naar de vijfde plek.

De strijd om het kampioenschap is nog niet gestreden met nog maar één E-Prix te gaan die zondag 15 augustus verreden gaat worden in Berlijn.

Lees ook: Nyck de Vries over Formule E en zijn toekomst

Lees ook: Robin Frijns: “Punten pakken belangrijkste in New York”

Lees meer: Wolff: “De Vries en Vandoorne verdienen kans in Formule 1”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden