Marcus Ericsson wint Indy500, race Rinus Veekay eindigt in de muur

door Patrick Wuite
Ericsson

Oud-Formule 1-coureur Marcus Ericsson heeft de felbegeerde 106ste editie van de Indy500 gewonnen na een zinderende slotfase, waarin hij een aanval van McLaren-coureur Patricio O'Ward wist te pareren. Rinus van Kalmthout haalde de finish niet, nadat hij zwaar crashte in ronde 39. 

Op een zonovergoten Indianapolis vertrok Scott Dixon van pole position, voor regerend IndyCar-kampioen Alex Palou en de Nederlander Rinus van Kalmthout. In de openingsfase van de race was het stuivertje wisselen vooraan tussen die drie coureurs, maar na 38 rondes ging het helemaal mis voor Rinus van Kalmthout. Veekay had een overstuurmoment in bocht 2, raakte de controle over zijn Ed Carpenter Racing-bolide kwijt en knalde hard de muur in. De Nederlander kon wel gewoon uitstappen, maar zijn wedstrijd zat erop. 

Kapitale fout

Maar ook Palou en Dixon zouden de race niet vooraan eindigen. Palou had veel pech met de timing van een caution. Hij reed net de pits in, toen de pitstraat dicht ging en mocht geen nieuwe banden halen en bijtanken. Hij moest later weer naar binnenkomen en kon een zege op Indianapolis wel vergeten, maar ook Scott Dixon was kansloos voor de overwinning nadat hij een kapitale fout maakte. Hij reed te hard de pitstraat in, kreeg een drive-through penalty en besloot de wedstrijd als 21ste. 

 

Gevecht vooraan

En dus had McLaren ineens een reële kans op de overwinning, met Patricio O'Ward aan de leiding voor zijn Zweedse teamgenoot Felix Rosenqvist, met Marcus Ericsson op P3. Maar de Zweedse oud-Formule 1-coureur, actief voor Chip Ganassi in de IndyCar, ging vol in de aanval met nog 25 rondes te gaan en veroverde de leiding van de wedstrijd, toen iedereen zijn laatste pitstop had gemaakt. En met een gat van drie seconden leek het erop dat de overwinning hem niet meer kon ontgaan, maar na een late caution en rode vlag nadat Jimmie Johnson zwaar crashte, lag de race weer wagenwijd open. Wat volgde was een sprintrace van twee rondes, waarin Ericsson zijn positie fel moest verdedigen, maar hij hield O'Ward achter zich en schreef de 106ste editie van de prestigeuze wedstrijd op zijn naam.

Lees ook: Rick van Velthuysen en Olav Mol te gast in F1 aan Tafel

Lees ook: Gemengde gevoelens voor McLaren

Lees ook: Esteban Ocon is het niet eens met tijdstraf

door Patrick Wuite

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden