Marko: De Vries wordt teamleider bij AlphaTauri

door Coert Gillissen
Nyck De Vries Williams F1

Helmut Marko verwacht dat Nyck de Vries bij AlphaTauri de rol van teamleider oppakt. Hoewel teammaat Yuki Tsunoda meer F1-ervaring heeft, denkt Marko dat De Vries het initiatief zal voeren bij het zusterteam van Red Bull.

Marko's verwachtingen van De Vries komen door het zeer sterke cv van de Nederlander. Men kan stellen dat er in jaren niet zo'n ervaren rookie de Formule 1 is binnengekomen. De Vries won de Formule 2-titel in 2019 en won in seizoen '20-'21 de Formule E-titel met Mercedes. Ook reed hij races in het WEC, waarin hij met Racing Team Nederland een overwinning behaalde in de LMP2-klasse op Fuji.

'Enorme ervaring'

Daarnaast is De Vries de reserve- en testrijder geweest van praktisch ieder Mercedes-team in de Formule 1. Helmut Marko is daarom er van overtuigd dat hij teamleider wordt, in tegenstelling tot de nog jonge Yuki Tsunoda, hoewel de Japanner in 2023 al twee volle seizoenen in de F1 achter de rug heeft. 

"We zullen zien hoe het gaat, maar op basis van zijn enorme ervaring over verschillende disciplines en zijn karakter, ga ik ervan uit dat hij het voortouw neemt binnen het team. Voor praktisch elk Mercedes-team heeft hij in de simulator gezeten en het is fantastisch om zulke ervaring binnen te halen." 

nyck de vries alpha tauri 2022 peter fox getty images
Foto: Red Bull Content Pool (Peter Fox/Getty Images)

De vervanger van de naar Alpine vertrokken Pierre Gasly reageert nuchter op de opmerkingen van zijn mentor. "Het is uiteraard een compliment", laat De Vries optekenen aan Autosport. "Ik geloof niet dat je per se F1-ervaring nodig hebt om een leider te zijn. Dat komt met karakter, persoonlijkheid en hoe je bent. Hoewel ik nog geen seizoen gedaan heb, denk ik dat ik weet wat ik nodig heb van de auto en het team om te presteren. Daar heb ik veel vertrouwen in." 

Nederlands duo bij Red Bull Racing?

Marko blijft op de vlakte, gevraagd of De Vries ooit teammaat van Verstappen zal worden bij het grote Red Bull. "Het gaat bij ons altijd over de prestaties en resultaten", zegt de Oostenrijker. "We zijn wat dat betreft niks van plan. Je weet hoe het gaat als hij goed presteert."

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van de Verenigde Staten

Lees ook: Singapore in 2023 twintig seconden sneller

Lees ook: Günther Steiner: "Ricciardo mag bellen voor een stoeltje bij Haas"

door Coert Gillissen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen