Marquez fractie sneller dan de Ducati’s op Red Bull Ring

180811_OOS_Marquez

De Red Bull Ring in Oostenrijk was de afgelopen jaren het domein van de Ducati’s. Maar ondanks dat het verschil minimaal (0,002!) is, was nu toch Marc Marquez de Ducati’s sneller af. Op een droge baan en onder een blauwe lucht hield de Honda-coureur Andrea Dovizioso, Jorge Lorenzo en Danilo Petrucci achter zich. Publiekslieveling Valentino Rossi verknoeide Q1 en begint daardoor vanaf de veertiende plaats aan de race op de Red Bull Ring – zijn slechtste kwalificatie sinds Australië 2016.

Het was een lastige kwalificatie, na twee drijfnatte en een nog wat vochtige trainingssessie. Tijd om aan de omstandigheden te wennen en de machines daarop aan te passen, was er niet. “Het was nogal een gok”, vertelde Andrea Dovizioso, die tevreden was met de tweede plaats. “De omstandigheden voor de race van morgen zullen sowieso anders zijn dan gisteren en vandaag, dus dat kan ook nog spannend worden.”

https://twitter.com/HRC_MotoGP/status/1028266099585036288

Zijn teamgenoot Jorge Lorenzo was ook tevreden, al had hij het idee dat er meer in had gezeten dan de derde plaats. "We hebben overwogen om een nieuwe voorband te steken en daar hadden we op zich ook de tijd voor. We hebben het toch niet gedaan, omdat we het een risico vonden, maar dat had misschien nog net die ene tiende kunnen opleveren."

Dat snel aanpassen aan de omstandigheden een van de sterke punten van Marquez is, liet de wereldkampioen deze dagen in Oostenrijk al een paar keer zien. Zowel in de regen als op een opdrogende baan was de Honda-rijder snel. "De poleposition pakken in Ducatiland is wel bijzonder", grijnsde hij. "Ik heb er ook wel vertrouwen in, ongeacht de omstandigheden van de race. We hebben laten zien dat we er onder alle omstandigheden bij staan."

Rossi mist Q2

Wie in het verhaal niet voorkwam, was Valentino Rossi. De Yamaha-coureur kreeg vrijdagochtend in de eerste vrije training te maken met een kapot tandwiel en wist zich in die sessie niet in de top 10 te rijden. Omdat de sessies erna nat waren, lukte het Rossi niet om die tijd te verbeteren. Daardoor was hij veroordeeld tot Q1, waarbij de snelste twee coureurs doorgaan naar Q2 om de eerste vier startrijen te bepalen.

Met een paar minuten te gaan leek Rossi echter geen haast te maken om een snelle ronde neer te zetten. Pas op het allerlaatste moment zette hij aan, alsof hij zichzelf die druk wilde opleggen, maar in die vliegende ronde stuitte hij op Franco Morbidelli. Rossi start daardoor vanaf de veertiende plaats. Overigens stond hij ook in de derde en vierde vrije training rond die positie.

Martin met gebroken pols naar eerste startrij

https://twitter.com/i/status/1028232316915724288

In de Moto3 leverde Jorge Martin een prestatie van formaat door zich op de eerste rij te kwalificeren een week nadat hij zijn pols brak. Alleen klassementsleider Marco Bezzecchi was sneller dan de Spanjaard.

In de Moto2 greep Pecco Bagnaia de poleposition, voor Miguel Oliveira en Fabio Quartararo. Bo Bendsneyder kwalificeerde zich op de 27ste plaats.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen