Marquez snelste in de regen, Dovizioso in het droge

180810_OOS_Dovizioso

Op een kletsnatte Red Bull Ring was Marc Marquez de snelste rijder, maar onder droge omstandigheden kon de Honda-rijder niet op tegen het vermogen van de Ducati’s onder aanvoering van Andrea Dovizioso. De tweede vrije training voor de MotoGP van Oostenrijk liep wat vertraging op, omdat het aan het einde van de Moto3-training begon te regenen.

De bui die losbarstte boven de Red Bull Ring was dusdanig dat het de wedstrijdleiding beter leek maar even af te wachten tot het wat minder werd. De MotoGP had dit seizoen nog maar weinig te maken met regen. Alleen in Argentinië waren twee sessies min of meer nat, maar alle andere Grand Prixs tot nu toe waren opmerkelijk droog.

In de regen was Marquez al na een ronde de snelste rijder, gevolgd door Scott Redding – een erkend regenrijder – op de Aprilia en de Ducati’s van achtereenvolgens Danilo Petrucci, Jorge Lorenzo en Andrea Dovizioso.

https://twitter.com/i/status/1027887526529441793

Ducati's oppermachtig

De eerste training werd nog onder een blauwe lucht gehouden. In die sessie waren de Ducati’s oppermachtig, met Dovizioso, Lorenzo en Petrucci (in die volgorde) op de voorlopige eerste startrij. Marc Marquez reed de vierde tijd en gebruikte de sessie om banden te testen en aan de race-setup te werken; gewoonlijk gebruikt hij daarvoor de middagtraining, maar met het oog op de verwachte regen paste hij zijn werkschema aan. Voor de zondag wordt droog en zonnig weer verwacht.

Om die reden zag lang niet iedereen er het nut van in om veel kilometers op de teller te zetten. De tijden van de ochtendsessie werden toch niet gehaald, dus voor de plaatsing voor de kwalificatie maakte het niet veel uit. Voor anderen was het juist wel belangrijk om zoveel mogelijk te rijden. Valentino Rossi bijvoorbeeld miste in de ochtendsessie kostbare tijd omdat zijn Yamaha er mee ophield. De Italiaan werd door Wilco Zeelenberg, die toevallig in de buurt langs de baan naar de verrichtingen van zijn eigen protegé Maverick Viñales stond te kijken, terug naar de pits geduwd.

180810_OOS_Rossi_Zeelenberg-e1533908090596
Foto: MotoGP.com

In de regen was Rossi één van de eersten om de baan op te gaan, maar niet met de gewenste resultaten. Rossi reed op de natte baan de tiende tijd, maar vanwege zijn elfde tijd van de ochtend is hij nog niet zeker van Q2. Teamgenoot Viñales kwam in de regen niet verder dan de twintigste tijd. Als de weersverwachtingen uitkomen, zouden beiden morgen wel eens een probleem kunnen hebben, want ook voor de derde vrije training wordt regen voorspeld.

McPhee de rapste in Moto3

In de nog net droge training voor de Moto3 was John McPhee de snelste, voor kampioenschapsleider Marco Bezzecchi en Gabriel Rodrigo. Nicolo Bulega en Nakarin Atiratphuvapat moesten zich na een spectaculaire crash in bocht 1, toen de eerste druppels vielen, melden bij het medisch centrum.

RW Racing GP-coureurs 1 en 2 in de regen

In de Moto2 deden de beide coureurs van het Nederlandse RW Racing GP het goed. de Zuid-Afrikaan Steven Odendaal zette in de slotminuten zijn Amerikaanse teamgenoot terug naar de tweede plaats. Bo Bendsneyder kwam ook in de regen niet verder dan de 21ste tijd.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen