Marquez wint na crash Pedrosa, Lorenzo en Dovizioso

180506_SPA_MotoGP_crash-2

Marc Marquez was al een eindje uitgelopen en zodoende ontkwam hij aan de spectaculaire crash waarbij Jorge Lorenzo, Andrea Dovizioso en Dani Pedrosa waren betrokken. De nummers 2, 3 en 4 in de MotoGP van Spanje raakten elkaar in Dry Sack, bocht 6 van het circuit van Jerez. Door de crash liep de voorsprong van Marquez op naar meer dan 7 seconden en kregen Johann Zarco en Andrea Iannone een podiumplaats in de schoot geworpen.

american-airlines-arena-limo-1024x691-700x467
(c) City of Miami
Door de grote voorsprong van Marquez op de finishlijn leek het een makkelijke race voor de regerend wereldkampioen, maar de droge cijfers verhulden een spectaculaire race. De beginfase werd beheerst door de bandenkeuze van de verschillende coureurs. Jorge Lorenzo nam het risico op een zachte compound voorband te vertrekken op het asfalt dat meer dan 40 graden Celsius heet was. Dat gaf hem in de eerste acht ronden een voordeel, maar toen was het wel gedaan met het rubber en zwabberde de Ducati alle kanten op. Uitgerekend in de Jorge Lorenzo-bocht van het circuit van Jerez kon Marc Marquez zijn landgenoot voorbij.

american-airlines-arena-limo-1024x691-700x467
(c) City of Miami
Eenmaal voorbij Lorenzo voerde Marquez het tempo op. Per ronde was hij gemiddeld een halve seconde sneller dan Lorenzo, die nog wel moedige pogingen deed Andrea Dovizioso en Dani Pedrosa achter zich te houden. Juist op het moment dat Dovizioso aan de buitenkant naast zijn teamgenoot zat, ging Lorenzo een beetje wijd, zodat Pedrosa aan de binnenkant kon duiken. Toen Lorenzo en Dovizioso weer naar binnen stuurden, konden de drie elkaar met geen mogelijkheid meer ontwijken. (VIDEO)

american-airlines-arena-limo-1024x691-700x467
(c) City of Miami
Johann Zarco zag het gebeuren en kon zijn ogen niet geloven. “Drie man op de grond, dat gebeurt niet vaak. Ik kon de machine van Dani maar net ontwijken; die lag midden op de baan. Ik had in de openingsfase geprobeerd om langs Dani te komen, maar hij was sneller in de acceleratie, dus dat lukte niet. Ik had me al tevreden gesteld met de vijfde plaats, in de hoop dat ik in de slotfase nog een aanval zou kunnen plaatsen, maar het gat was te groot. Na de crash was het een kwestie van rustig blijven, de finish halen en 20 belangrijke punten ophalen. Het is heel bijzonder om over twee weken aan mijn thuiswedstrijd (GP Frankrijk in Le Mans, NK) te beginnen als nummer 2 in het WK.”

american-airlines-arena-limo-1024x691-700x467
(c) City of Miami
Achter Zarco kreeg het gevecht van vier man (Danilo Petrucci (9), Andrea Iannone, Jack Miller (43) en Valentino Rossi (midden)) om plaats 6 ineens een heel andere lading, want onverwachts lag er een podiumplaats voor het grijpen voor één van hen. Petrucci leek daar het meeste zicht op te hebben, maar in de laatste ronde wist Iannone zijn Suzuki nog voorbij de Ducati te drukken. Daarmee behaalde de Italiaan zijn tweede opeenvolgende derde plaats en bleef hij respectievelijk Petrucci, Rossi en Miller voor.

"We hebben een beetje geluk gehad", oordeelde Iannone. "We hebben een fout gemaakt door op de startgrid te wisselen van een medium-achterband naar een harde. Daardoor had ik in de eerste helft van de race nauwelijks gevoel met de achterkant. De derde plaats was eigenlijk onmogelijk, maar soms heb je zo'n gelukje."

https://twitter.com/twitter/statuses/993113742089928704

Marquez kwam bijna uitzinnig en met een dansje over de finish, alsof het zijn eerste overwinning was in plaats van nummer 63 (de 37ste in de MotoGP). “In de kwalificatie zat het een beetje tegen, maar ik wist dat het mogelijk was om te winnen, ook al moest ik vanaf de tweede rij komen. Het ging vandaag niet om de snelheid, maar om slimheid en geduld. Met deze temperaturen is het belangrijk om alles onder controle te houden, zeker ook de banden, dus ik had niet heel veel haast. Ik wist dat ik Lorenzo - die ik eerlijk gezegd niet had verwacht vooraan - op enig moment vanzelf wel voorbij zou kunnen.”

Marquez, nog altijd enigszins overdonderd door de hausse van kritiek die hij over zich heen kreeg na de botsing met Rossi in Argentinië, zorgde ervoor dat al zijn inhaalacties (eerst teamgenoot Pedrosa, daarna Lorenzo) heel precies en ‘clean’ waren. Het enige momentje dat hij had was in de dertiende ronde, toen hij te laat zag dat er gravel op de baan lag als gevolg van een crash van Tom Lüthi een ronde eerder. “Dat was een forse uitglijder, die gelukkig net goed ging”, lachte hij. “Eentje in Marquez-stijl.”

Door zijn overwinning nam Marquez de leiding in de tussenstand van het wereldkampioenschap over van Dovizioso. Zarco staat nu tweede in het klassement, 12 punten achter Marquez. Maverick Viñales, die in de wedstrijd op de zevende plaats eindigde, staat derde. Zijn achterstand bedraagt 20 punten.

Foto's: MotoGP.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden