Masterclass van Alex Marquez in Moto2

170611_Catalunya_Moto2_Marquez

Eén klein momentje had Alex Marquez. In de negende ronde van de Moto2-race van de Grand Prix van Catalunya kreeg hij een waarschuwing dat zijn achterband begon te slijten. Dat was het signaal voor de jongste van de Marquez-broers om geen gekke dingen te doen en zijn riante voorsprong van vier seconden te managen om de overwinning binnen te halen.

Marquez gaf een masterclass op het circuit van Barcelona-Montmélo. Vanaf poleposition vertrokken had hij in de tweede ronde al een gaatje van een seconde geslagen. Met een rondetijd van 1.49,712 - waarmee hij het baanrecord verbeterde - had hij die voorsprong een ronde later al uitgebreid tot 2,5 seconde. Geen moment kwam die voorsprong in gevaar.

Wat Marquez hielp, was het gevecht dat zich achter hem ontspon tussen Mattia Pasini, Tom Luthi, Miguel Oliveira en Franco Morbidelli. Die zaten elkaar zo in de weg, dat Marquez gemakkelijk bij hen weg kon rijden en het minste last had van de bandenslijtage, die werd verergerd door de hoge temperaturen. De luchttemperatuur was halverwege de race 32 graden Celsius, het asfalt was rond de 50 graden heet.

Marquez kon vroeg wegkomen dankzij de keuze voor een wat zachtere band. Pasini koos voor de hardere optie en had daar geen spijt van. “Die hield het in geval langer vol. Voor de eerste vijf ronden was de zachtere misschien beter geweest, maar ik wist dat Marquez hier heel moeilijk te verslaan zou zijn. Ik heb op zeker gespeeld en dat heeft me mijn tweede podium in twee weken opgeleverd.”

Luthi reed een beroerde eerste ronde en moest dus aan een inhaalrace beginnen. Die vergde veel van het rubber. “Het was ontzettend heet. Ik kon maar moeilijk in het ritme komen en tegen de tijd dat ik bij Pasini was, was de achterband spekglad. Derde was het maximaal haalbare, maar misschien nog belangrijker is dat Morbidelli een eind achter me zat.”

Achter Marquez deden Pasini en Luthi goede zaken voor het kampioenschap. Klassementsleider Franco Morbidelli had grote problemen en kon niet voorkomen dat de concurrentie dichterbij kwam. Morbidelli finishte als zesde, zag daardoor Luthi naderen tot 7 punten en Marquez tot 20 punten.

Foto: MotoGP.com

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden