Max Verstappen snelste in eerste vrije training in Saoedi-Arabië

Jeddah 2024 circuit

De eerste training voor de Grand Prix van Saoedi-Arabië zit erop. Max Verstappen wist de snelste tijd neer te zetten op de zachte band met een 1:29.669. Fernando Alonso rijdt in zijn Aston Martin de tweede snelste tijd 1:29.845. Hiermee splitst hij de Red Bull coureurs. Sergio Perez sluit de top drie met een tijd van 1:29.868.


Met een stevige tegenwind en een temperatuur van 29 graden betreden de F1-auto’s het straatcircuit in Jeddah. Het grootste gedeelte van de coureurs begon de training op de harde band. Vorig jaar won Sergio Perez de Grand Prix van Saoedi-Arabië, in de eerste minuten van de eerste vrije training wist de Mexicaan opnieuw de snelste tijd neer te zetten. Net als een jaar geleden was Max Verstappen vandaag opnieuw sneller dan zijn teamgenoot in de eerste training. Het grootste verschil met resultaten van vorig jaar zijn de tijden. Waar Red Bull vorig jaar een groot gat wist te slaan, eindigden dit jaar alle coureurs in de top tien binnen één seconde.

 

De training op het Jeddah Corniche Circuit begon voor veel coureurs op de harde band. Na het eerste half uur van de training werden de snelste tijden neergezet op deze compound. De teams die ervoor kozen om te rijden op de medium banden, vielen buiten de top zeven. Lando Norris koos er als eerste voor om de wissel naar de zachte band te maken. De Brit wist hiermee gelijk de snelste tijd neer te zetten: 1:30.424. Veel coureurs maken vervolgens de overstap naar de zachte band. Verstappen zette uiteindelijk de snelste tijd neer op de zachte band: 1:29.669. VCARB en Haas wisselden tijdens de training hun banden niet, zij maakten de keuze om de volledige training te doorlopen op de medium compound.

Afval op de baan

Gedurende de training is te zien dat er veel afval op de baan ligt. Er liggen overal plastic zakken op de baan. Charles Leclerc is een van de coureurs die hier een opmerking over maakt. Hij rijdt met zijn Ferrari over het plastic, wat vervolgens vast blijft hangen in zijn voorwielophanging. Hij meldt het probleem via de teamradio: “Het circuit is net Mario Kart. Overal liggen plastic zakken." Wanneer het plastic in de auto terecht zou komen kan dit grote gevolgen hebben voor de prestaties van de auto, met de muren zo dicht op de baan is dit een terechte zorg van de Ferrari-coureur.

Slecht zicht op het straatcircuit

Het bochtige en krappe circuit in Jeddah belemmert het zicht van de coureurs aanzienlijk. De hoge snelheid waarmee ze het circuit afleggen maakt het moeilijk om de juiste inschatting te maken voor het insturen van de bochten. Al vroeg in de training raakte Lance Stroll de muur doordat hij te vroeg instuurt. De Canadees kan zijn weg vervolgen en keert hij terug naar de pitstraat. Na een lange tijd in de garage hervat hij zijn training op de baan. Naast Stroll zijn er meerdere coureurs die gevaarlijk dicht langs de muren rijden, maar zij weten contact met de muur te vermijden.

 

 

Lees ook: Verstappen: "Geen plannen om Red Bull te verlaten bij goede prestaties"

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Saoedi-Arabië

Lees ook: Wederom vertrek bij Alpine, ingenieur Bob Bell naar Aston Martin

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden