Nikita Mazepin: "Slechts elf rondjes kunnen rijden"

1018918288-LAT-20211120-GP2120_123057_ONY5704-484

Eén groot drama, dat is hoe Nikita Mazepin zijn raceweekend in Qatar tot nu toe zou omschrijven. De Haas-coureur heeft tot nu toe slechts elf rondes kunnen rijden, waarvan de helft een cool down was. Hij kwam tijdens de kwalificatie ook niet verder dan de laatste stek.

Tijdens de eerste vrije training zat het al tegen voor Mazepin. Hij ging hard over de kerbs en zijn bolide raakte daarbij zo beschadigd dat er een nieuw chassis nodig was. De Rus kon daardoor niet deelnemen aan VT2 en ook tijdens VT3 keerde zijn geluk niet. Mazepin reed nog maar net de baan op toen hij de auto stol moest zetten, omdat er wederom een probleem was gevonden.

'Team heeft een wonder verricht'

De monteurs hadden het er maar druk mee en de lunchpauze werd overgeslagen. "Het team heeft een wonder verricht", vertelt Mazepin tegenover Ziggo Sport. Niet alleen zijn crew had het druk, ook het team van Mick Schumacher sloeg de lunchpauze over. "Dat was erg speciaal. Ze moesten praktisch gezien een hele nieuwe auto bouwen en in een tijdframe van twee uur was er geen tijd meer om de set-up goed te krijgen."

Nikita Mazepin / Haas / Qatar / 2021
Foto: Haas F1 Team Media (Andy Hone / LAT Images)

Het harde werk van het team zorgde ervoor dat Mazepin wel deel kon nemen aan de kwalificatie. Maar met slechts elf ronden gereden te hebben op een compleet nieuw circuit, was de Rus kansloos. "Ik was niet goed voorbereid op de kwalificatie. We moesten de baan op en doen alsof het een shake down was, zodat we in ieder geval wisten dat we de race gewoon zouden kunnen doen."

'Ik ken de baan nog steeds niet'

Aangezien de Haas-coureur toegeeft het circuit niet goed te kennen, door het gebrek aan track time, kan de race nog best pittig worden. "Ik ken de baan nog steeds niet, maar ik heb hem wel uit mijn hoofd geleerd. Ik weet nog dat ik bij een persconferentie met Charles (Leclerc red.) zat en hij zei dat hij 15 tot 20 rondjes nodig had om de baan te leren kennen. Ik ben momenteel nog niet op het niveau van Charles Leclerc in de Formule 1 en ik heb maar elf rondjes gehad..."

Lees ook: Verstappen naar stewards wegens negeren dubbel geel

Lees ook: Fernando Alonso: “Auto is hele weekend al geweldig”

Lees ook: Max Verstappen: “Gat naar Lewis was té groot”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen