Memorabele races: Grand Prix van Canada 2014

SI201406090211_hires_jpeg_24bit_rgb

Zondag 8 juni 2014 zou in Australië bekend staan als de dag dat er een nieuwe Australische coureur de overwinning pakt bij een grand prix sinds 2012. Tijdens de Grand Prix van Canada in 2014 waren de beide Mercedes-coureurs enorm dominant op de baan. Het leek er daarom ook op dat een van de beide mannen de overwinning zou pakken, maar die voorspelling bleek uiteindelijk niet te kloppen. Van achter de top drie kwam de Red Bull van Daniel Ricciardo naar voren rijden. Hij zou uiteindelijk zijn allereerste overwinning in de Formule 1 pakken op het circuit in Montreal. 

Het hele weekend waren de Mercedes-coureurs, met name Lewis Hamilton, de snelste op de baan. Tijdens de kwalificatie waren ze beide het snelste en pakten daarmee de eerste startrij. De toenmalige teamgenoot van Ricciardo, Sebastian Vettel, had de derde plek, maar Ricciardo zelf kon niet verder komen dan de zesde plek.

SI201406100088_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images

Veel uitvallers

De start van de race verliep voor Ricciardo rustig, maar achterin het veld ging het mis bij bocht 3. Max Chilton verloor de macht over zijn Marussia en kwam zo tegen teamgenoot, Jules Bianchi aan. Beide mannen waren gelukkig ongedeerd, maar vielen wel uit. Hierdoor kwam er ook een safety car op de baan. Die ging naar binnen aan het einde van de zevende ronde en de raceleider Nico Rosberg trok gelijk een gat naar Sebastian Vettel.

De ronde daarna werd Marcus Ericsson in de pits geroepen nadat een defect op de auto was geconstateerd. Daniil Kvyat spinde in diezelfde ronde en kwam daardoor achter in het veld te liggen. In de 47ste ronde moest hij zich ook terugtrekken na een aandrijflijnprobleem in zijn auto. Ook beide Lotus-coureurs, Pastor Maldonado en Romain Grosjean vielen uit, net als de Caterham van Kamui Kobayashi.

Nadat Lewis Hamilton, Sebastian Vettel had ingehaald begon hij de jacht op zijn teamgenoot die nog steeds vooraan reed. Een gevecht tussen de twee Mercedes mannen begon. Maar in de 48ste ronde moest Hamilton zich terugtrekken met remproblemen.

Ricciardo's inhaalrace

Hoewel het gevecht tussen beide Mercedes-coureurs de meeste aandacht kreeg, probeerde Daniel Ricciardo naar voren te komen. Na de safety car zat hij vast achter de twee Williams' van Valtteri Bottas en Felipe Massa. Hij kon ze niet passeren omdat hij langzamer was op de rechte stukken. In de derde ronde maakte hij een pitstop om beide coureurs in te halen.

Ook Ricciardo's teamgenoot Vettel reed langzaam, waardoor Ricciardo dichterbij Bottas kon komen. Bottas probeerde voorbij Vettel te komen door eerder een pitstop te maken, waar Vettel op reageerde door een ronde daarna ook binnen te komen. In de zestigste ronde reed de Australiër op podiumkoers als derde. Sergio Pérez lag tweede en Nico Rosberg had nog steeds de leiding. De top vijf reed dicht bij elkaar en tot dat moment kon iedereen de  overwinning nog pakken. Pérez kreeg remproblemen en in de 66ste ronde haalde Ricciardo hem in.

Leiding overnemen van Rosberg

Twee rondes voor het einde van de race kon Ricciardo het gat naar Rosberg dichten en wist op het rechte stuk de leiding over te nemen van de Mercedes-coureur. Zijn teamgenoot ging ook voorbij aan Pérez en pakte daarmee de derde plaats. Pérez en Massa kwamen vervolgens met elkaar in gevecht en in de laatste ronde reden beide coureurs tegen elkaar aan. Hierdoor won Ricciardo de Grand Prix van Canada onder een safety car. Nico Rosberg werd tweede en Sebastian Vettel derde.

SI201406100084_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images

Het was voor Ricciardo zijn allereerste overwinning, het was daarnaast ook de eerste overwinning voor een Australiër sinds de overwinning van Mark Webber tijdens de Grand Prix van Groot-Brittanië in 2012.

Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van Monaco 2018

Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van Spanje 2014

Lees ook: Olav Mol: “Hamilton maakte bij herstart fout met magic-knop”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen