Memorabele races: Grand Prix van China 2009

SI201412030578_hires_jpeg_24bit_rgb

Zondag 19 april 2009 was een kletsnatte dag in Shanghai en het zou uiteindelijk een memorabele dag blijken. Het team van Red Bull Racing won haar allereerste race en niet zomaar. Het was direct een dubbelzege en het zou de eerste van 38 zeges voor Vettel bij Red Bull Racing zijn.

De race startte achter de safety car in verband met het kleddernatte asfalt. Na acht ronden werd het veld vrijgelaten om te racen en Vettel was ongenaakbaar in de regen. De jonge Duitser trotseerde de omstandigheden en overleefde een aanvaring met Sébastian Buemi om vervolgens een memorabele dubbelzege te pakken samen met Mark Webber.

SI201412030551_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Foto: Red Bull Content Pool (Ker Robertson / Getty Images)

Verschillende crashes

In de zeventiende ronde crashte Robert Kubica met Jarno Trulli in de laatste bocht. De Pool liep schade aan zijn voorvleugel op en Trulli aan zijn achtervleugel. Omdat er door de crash brokstukken op de baan lagen werd de safety car weer naar buiten gestuurd. Terwijl Sébastian Buemi de langzaam rijdende Trulli wilde ontwijken kwam hij in aanraking met Vettel. Waar Buemi zijn voorvleugel beschadigde, kon de Duitser zijn weg zonder schade vervolgen.

In ronde 28 crashte ook Nelson Piquet jr., maar de Braziliaan kon met wat schade aan zijn voorvleugel door. Jenson Button lag op dat moment op de tweede positie, maar verremde zich in de hairpin in de ronde erna. Hierdoor kon Webber de Brit inhalen. Webber ging op zijn beurt twee ronden later iets te wijd, waardoor Button weer langszij wist te komen. De Red Bull-coureur wist Button echter even later aan de buitenkant van bocht 7 toch in te halen.

SI201412030555_hires_jpeg_24bit_rgb-700x461
Foto: Red Bull Content Pool (Clive Mason / Getty Images)

Tegen het einde van de race crashte Adrian Sutil hard in bocht 5. Nick Heidfeld moest een losgeraakt wiel van de bolide van Sutil ontwijken, die terug de baan op stuiterde. Vettel bleef aan de leiding en pakte de tweede overwinning van zijn carrière en de eerste voor Red Bull Racing voor teamgenoot Webber en Brawn-coureur Button.

Doordat het de eerste overwinning voor het team uit Oostenrijk was en de fabriek gevestigd is in het Britse Milton Keynes, was er op het podium wat verwarring over welk volkslied er moest worden gespeeld voor de winnende constructeur. In plaats van het Oostenrijkse volkslied werd het Britse volkslied God Save the Queen gespeeld. Dit werd bij de tweede overwinning van Vettel, op Silverstone datzelfde jaar, rechtgezet toen wel het Oostenrijkse 'Land der Berge, Land am Strome' gespeeld werd.

Teambaas Christian Horner van Red Bull Racing blikte al eens terug op de allereerste overwinning van Red Bull Racing:

Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van Donington 1993

Lees ook: Memorabele races: Grand Prix van Bahrein 2014

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen