Grand Prix Retro: Memorabele zege Ayrton Senna in Monaco

images_1Senna

Vandaag is het exact 25 jaar geleden dat Ayrton Senna zijn zesde en laatste zege in de straten van Monaco vierde. De legendarische Braziliaan is sinds 1993 de onbetwiste recordhouder in het Prinsdom.

Senna had bij deze zege wel wat hulp van boven nodig. Hij kwam met zijn McLaren MP4/8 pas aan de leiding na 32 ronden toen een hydraulisch probleem een einde maakte aan de race van Michael Schumacher. De zege was zijn vijfde overwinning op rij in Monte Carlo. Senna won de Monegaskische Grand Prix voor het eerst in 1987, daarna van 1989 tot en met 1993.

De drievoudig wereldkampioen, die nog geen jaar later overleed als gevolg van een noodlottige crash op het circuit van Imola, laat Graham Hill en Michael Schumacher in de eeuwige statistieken achter zich. Beide coureurs behaalden hier vijf overwinningen. Alain Prost kwam hier viermaal als eerste over de streep. Stirling Moss, Jackie Stewart en Nico Rosberg zegevierden hier elk driemaal.

Komend weekeinde zal de 76ste Grand Prix van Monaco worden verreden. Van de huidige Formule 1-coureurs staan Fernando Alonso, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel elk op twee overwinningen in Monaco.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden