M252789

Mercedes-teambaas Toto Wolff stelt dat Mercedes haar bolides voorafgaand aan de kwalificatie voor de Grand Prix van Amerika versterkt heeft. Het team heeft daartoe besloten omdat de onderkant van de bolides door de hobbels over het asfalt schraapten wat natuurlijk voor veel schade zou kunnen zorgen. Door deze aanpassingen leveren de coureurs echter wel wat snelheid in.

"De onderkant van onze auto had behoorlijk veel contact met de grond", stelt Wolff in gesprek met Motorsport.com. Het Circuit of The Americas is nogal hobbelig, wat niet goed is voor de Formule 1-bolides. "De auto kan door het contact met de grond kapot gaan. We hebben een aantal aanpassingen gedaan zodat de auto geen grote schade oploopt en we de race kunnen uitrijden."

Mercedes / Lewis Hamilton / COTA / Circuit of The Americas / Amerika / 2021
Foto: Mercedes AMG F1 (LAT Images)

Deze wijzigingen hebben er echter wel voor gezorgd dat Mercedes wat snelheid heeft ingeleverd. Volgens Wolff is dat echter een noodzakelijk kwaad. "Waarschijnlijk is dat noodzakelijk om überhaupt te finishen." Lewis Hamilton wist zich als tweede te kwalificeren voor de Grand Prix van Amerika en Valtteri Bottas zal de race door een gridstraf als negende starten. Red Bull Racing zag er erg sterk uit tijdens de kwalificatie, weet ook Wolff. "Na vrijdag zijn we achterop geraakt. We weten nog niet wat de oorzaak daarvan is. Ik kan nog niet uitleggen waarom we onze verwachtingen hier nog niet kunnen waarmaken."

"We kunnen zeker terugslaan"

Toch zit de Oostenrijker niet bij de pakken neer, tijdens de race is immers alles nog mogelijk. "Qua prestaties lijken de Red Bulls erg sterk en op papier liggen haar wagens voorop. Maar het gaat om de race. Daar kan van alles gebeuren. Het kan dan een hele andere kant opgaan. Hoewel ik vaak zeg dat de uitslag van de kwalificatie vaak ook de uitslag is van de race, is dat godzijdank niet het geval. We kunnen zeker terugslaan, waarbij Valtteri hopelijk ook weer naar voren komt."

Max Verstappen / Red Bull Racing / Amerika / Austin / 2021
Foto: Pirelli - Mark Sutton / LAT Images

Mercedes is niet het enige team dat rekening houdt met schade als gevolg van de hobbels op het circuit. Ook bij Red Bull weet men dat de hobbels nadelig zijn. De renstal ontdekte tijdens de derde vrije training namelijk een haarscheurtje in de achtervleugel van de bolide van Max Verstappen. "Er gebeurt altijd iets. Geen enkele sessie verloopt zonder stress", stelde teambaas Christian Horner volgens Sky Sports F1. "Ik weet niet of Max iets geraakt heeft of niet, want de scheur was echt behoorlijk. De andere auto had nergens last van." De kans is dus zeer aanwezig dat de hobbels het haarscheurtje veroorzaakt hebben.

Lees ook: ‘Las Vegas mogelijk derde Amerikaanse Grand Prix’

Lees ook: Hülkenberg: “Formule 1 gaat niet lukken, IndyCar interessant”

Lees ook: Bottas over gridstraffen: “Slechte zaak, maar het is wat het is”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden