170505_MotoGP-Jerez_Pedrosa

In de voorbeschouwende persconferentie voor de MotoGP van Spanje sprak Dani Pedrosa al de hoop uit dat hij het momentum van Austin, waar hij twee weken geleden derde werd, kon meenemen naar Jerez. Daar lijkt de Spanjaard in te slagen. In zowel de eerste als de tweede vrije training was de Hondacoureur de snelste van het spul.

“Jerez is altijd een fijne plaats”, vertelde Pedrosa. “Na drie overzeese races is het leuk om weer in Europa te zijn. En het is een lekker circuit: een ouderwetse layout, gebaseerd op de omgeving, dus niet op de computer bedacht. Hier komen met het podium van Austin nog vers in de herinnering is nog leuker. Het is altijd prettig als het goed gaat en je reikhalzend kunt uitkijken naar de volgende race.”

Miller verrassende tweede

In de ochtendsessie deed Pedrosa op een natte baan 12 seconden langer over de 4,423 kilometer dan in de tweede training, op een vrijwel droge baan. Dat op die droge baan ook Jack Miller snel was (tweede tijd, 0,544 achter Pedrosa) was een verrassing. Miller won vorig jaar de TT van Assen, vooral dankzij de stromende regen. De derde plaats was eveneens voor een Hondarijder: Cal Crutchlow.

De vierde tijd voor Jorge Lorenzo mag ook wel een kleine surprise worden genoemd. Het circuit van Jerez ligt de rijder goed: hij stond negen achtereenvolgende keren op de eerste rij, waarvan zeven keer op poleposition en won hier vijf keer. Maar de Ducati waar de Spanjaard nu op rijdt, komt doorgaans niet echt lekker uit de verf op het sterk afwisselende circuit in Andalusië.  “De motor past nog niet goed bij mijn rijstijl, maar we komen dichter bij elkaar”, vertelde Lorenzo, die gisteren zijn dertigste verjaardag vierde op het circuit waar hij als 15-jarige zijn Grand Prix-debuut maakte.

Marquez worstelt met machine

Eveneens verrassend, maar dan aan de teleurstellende kant van het spectrum, was de veertiende tijd van Marc Marquez. De regerend wereldkampioen won in Austin en leek op de weg terug na een moeilijk begin van het seizoen, maar in Jerez was hij weer volop in gevecht met zijn machine. “We hebben hier veel getest, maar juist op basis daarvan is er veel veranderd aan de motor”, zei Marquez. “We zijn hier dus met een compleet andere motor dan tijdens de tests. Ik voel me nog altijd niet super op de motor. De zwakke punten van de machine zijn verbeterd, maar de sterke punten zijn iets minder sterk geworden. Het is zoeken naar een compromis. Jerez is daarvoor wel heel belangrijk, want een setup die hier werkt, werkt ook op veel van de circuits die hierna komen.”

Valentino Rossi eindigde nog iets voor Marquez op de twaalfde plaats. De leider in het klassement heeft er inmiddels een gewoonte van gemaakt om op de eerste dag wat tegen te vallen. Zijn Yamaha-teamgenoot Maverick Viñales ging in het begin van de tweede training onderuit en kon daarna moeilijk het ritme hervinden. Hij reed de zesde tijd.

Foto: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden