MotoGP-race Silverstone afgelast wegens te veel regen

180826_GBR_asfalt9

De MotoGP-race van de Britse Grand Prix op Silverstone is afgelast. Er blijft centimeters water staan op de baan, waardoor aquaplaning ontstaat en de coureurs het asfalt niet meer kunnen zien. Na de opwarmronde waren de coureurs al unaniem. “Geen sprake van dat hier geracet kan worden”, zei Valentino Rossi. Na uren uitstellen en afwachten werd om 17.00 uur Nederlandse tijd definitief besloten de race te cancelen.

De race werd gisteravond al verschoven van 14.00 uur naar 12.30 uur, in de hoop dat dan de ergste regen die werd verwacht voorgebleven werd. De warm-up om 10.00 uur was nog wel droog. Maar al meteen na die sessie begon het te regenen en op het moment dat de MotoGP-coureurs pitlane uitreden om hun plaats op de startgrid op te zoeken gingen de sluizen open, om niet meer dicht te gaan.

Zie ook MotoGP-race vervroegd vanwege verwacht noodweer op Silverstone

180825_GBR_Lorenzo-regen-e1535217593933
Foto: MotoGP.com
“Ik wil niets liever dan racen voor mijn thuispubliek”, zei KTM-rijder Bradley Smith, “maar dit is simpelweg te gevaarlijk. Er staat zoveel water op de baan dat de banden geen grip houden.” Ook Danilo Petrucci (Pramac Ducati) was duidelijk: “In de sighting lap was het al ondoenlijk en het is daarna alleen maar harder gaan regenen. In de bochten 7 en 8, waar gisteren de problemen waren, viel het nog mee, maar op de rest van de baan staat zoveel water dat je het verschil niet meer ziet tussen de baan en de kerbs. Je ziet de hobbels niet, je ziet niet hoe diep de plassen zijn en bij zoveel water krijg je aquaplaning. Dan pakken de remmen niet en wordt de motor onbestuurbaar.”

In soortgelijke omstandigheden gingen zaterdagmiddag veel coureurs onderuit. Tito Rabat werd daarbij ondersteboven gekegeld door de op volle snelheid glijdende Honda van Franco Morbidelli. De Spanjaard werd twintig meter verderop geslingerd en brak zijn rechterbeen op diverse plaatsen: het dijbeen op drie plaatsen, kuit- en scheenbeen. Hij onderging zaterdagavond een spoedoperatie in het academisch ziekenhuis in Coventry. De kans dat hij nog in actie komt dit seizoen is vrijwel uitgesloten.

Zie ook Gebroken botten en chaos door felle regenbuien op Silverstone

180825_GBR_Lorenzo-regen-e1535217593933
Foto: MotoGP.com
De start werd aanvankelijk uitgesteld en de safety car draaide tientallen rondjes over het circuit, maar zelfs de BMW had moeite om op de baan te blijven. FIM-veiligheidsadviseur Franco Uncini verklaarde dat de aquaplaning door het water op de baan het grootste probleem is.

Na een uur wachten waarin het alleen maar harder ging regenen, werd besloten dat uitstel naar maandag – een vrije dag in Engeland en uitstekende weersverwachtingen – in elk geval geen optie was vanwege de organisatie, de logistiek en de tv-rechten. Het was dus een kwestie van racen op zondag of helemaal niet.

Besloten werd om nog even te wachten of het enigszins beter zou worden, omdat zaterdag al was gebleken dat de baan snel opdroogt. Veeg- en zuigwagens werden de baan opgestuurd om water weg te werken. Om 14.30 was er een baaninspectie om te kijken of het mogelijk zou zijn een tot 16 ronden ingekorte race te laten starten om 15.00 uur, rond 17.00 uur gebeurde dat nog eens, maar het bleek dus onbegonnen werk. Het is voor het eerst sinds 1980, toen de Grand Prix van Oostenrijk op de Salzburgring werd afgelast wegens sneeuwval, dat een complete GP moest worden geschrapt.

In het laatste overleg was de mening van de rijders doorslaggevend, vertelde wedstrijdleider Mike Webb. "Zij vonden het, op één na, onverantwoord om te rijden en wij waren het daarmee eens. We hebben alles gedaan om een race mogelijk te maken, maar de veiligheid gaat voor alles. Het was de combinatie van water dat blijft staan en de hobbels in het asfalt", verklaarde Webb. Ook speelde de lage temperatuur (12 graden Celsius) een rol in de beslissing om alle drie de races af te gelasten.

FIM-veiligheidsadviseur Franco Uncini onthulde dat er na de Formule 1-race (8 juli) twijfels waren over de toestand van de nieuwe asfaltlaag die in februari werd aangelegd. "De eerste twee controles waren goed, maar na de Formule 1 was de staat aanzienlijk slechter. Er is zelfs gekeken of het mogelijk was om het asfalt nog een keer te vernieuwen voor de MotoGP, maar daar was niet genoeg tijd voor."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen