MotoGP-race vervroegd vanwege verwacht noodweer op Silverstone

180825_GBR_regen

De MotoGP-race van de Grand Prix van Groot-Brittannië begint morgen al om 12.30 uur (Nederlandse tijd) in plaats van om 14.00 uur. De reden is dat er morgenmiddag veel regen wordt verwacht op het circuit van Silverstone. Door de verschuiving hoopt de organisatie dat de MotoGP de ergste regen voor is. De Moto2 en Moto3 worden naar na de MotoGP verplaatst.

Als de weersverwachting voor morgen uitkomt en het inderdaad gaat stortregenen op het circuit van Silverstone, dan is de kans aanwezig dat ook de MotoGP wordt afgelast of uitgesteld naar maandag. In de vierde vrije training van vanmiddag werd duidelijk dat wanneer er veel regen in korte tijd valt, het water op de baan blijft staan, waardoor aquaplaning ontstaat. Die omstandigheden zijn veel te gevaarlijk om te rijden.

Volgens de voorspellingen zou er morgenmiddag zo’n 16 mm regen vallen. De gevolgen van zoveel regen zijn dat niet meer te zien is waar de hobbels zitten, maar ook dat de banden de grip op het asfalt verliezen waardoor remmen nagenoeg onmogelijk wordt.Ter vergelijking: bij de korte maar felle bui tijdens FP4 kwam 1 mm naar beneden. In een mum van tijd stond er een paar centimeter water op de baan. In Stowe vlogen vijf rijders van de baan door aquaplaning. Tito Rabat brak daarbij zijn been op meerdere plaatsen (dijbeen, scheenbeen en kuitbeen).

180825_GBR_Lorenzo-regen-e1535217593933
Foto: MotoGP.com

Verschillende rijders hebben zich al uitgesproken en zelfs typische regenrijders vinden de omstandigheden in het geval van veel regen te gevaarlijk. “Niet verantwoord”, meent Jack Miller, die zijn enige MotoGP-race tot nu toe won in de stromende regen in Assen. “Met staand water op de baan is het te gevaarlijk om te racen”, stelt Valentino Rossi. "Zoals Stowe er vanmiddag bij lag met dat water, kunnen we niet racen. Dat overleeft niemand", waarschuwt local hero Cal Crutchlow. “Als de omstandigheden zo zijn als in FP4, kunnen we niet racen”, vindt ook Marc Marquez. “Er blijft water staan waardoor je aquaplaning krijgt op plaatsen waar je het niet verwacht.”

Zelfs als de verwachte hoosbuien meevallen, zou het wel eens te gevaarlijk kunnen zijn, denkt Johann Zarco. “Het hoeft niet eens hard te regenen, maar de verwachtingen zijn dat het al vroeg begint en als het continu blijft regenen, blijft het water ook al staan. Dan kunnen we ook niet rijden.”

Het circuit van Silverstone werd onlangs opnieuw geasfalteerd, om de verschillende soorten asfalt die er lagen te repareren. Een probleem van nieuw asfalt is echter dat het nog zo compact is dat water niet zo gemakkelijk weg kan. Het nieuwe oppervlak is bovendien zo bobbelig dat er overal plassen blijven staan, waardoor niet meer te zien wat een hobbel is of wat een (diepe) plas. Ook als de baan opdroogt blijven op sommige plaatsen de plassen staan. De grootste knelpunten zijn de bochten  7 (Stowe) en 8 (Vale), waar het meeste water blijft staan.

Het zou niet voor het eerst zijn dat een race wordt afgelast of uitgesteld. In 2009 werd de GP van Qatar verplaatst naar de maandag vanwege de slechte weersomstandigheden. De weersverwachting voor maandag - een vrije dag in Engeland - is uitstekend. Wedstrijdleider Mike Webb acht de kans op racen op maandag echter klein. "Als het niet anders kan, zullen we eerder beslissen tot afgelasting dan tot verplaatsing." De kans dat de Moto2 en Moto3 doorgaan, schat Webb in als 'relatief groot'. "Voor de MotoGP is het probleem van staand water groter dan voor de Moto2 en Moto3, omdat de MotoGP-banden breder zijn en de remkracht dus veel groter is."

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen