Nyck de Vries wint kortgeding van Investrand

door Zus Veldkamp
Nyck de Vries in de Williams auto VT1 Spanje 2022

Nyck de Vries heeft het kortgeding van Jeroen Schothorst, van het bedrijf Investrand, gewonnen. De twee hadden een geschil over een financiële overeenkomst die aangegaan werd in 2018. De Nederlandse coureur hoeft nu geen 250.000 euro te betalen.

Op 18 januari van dit jaar werd door het financieel dagblad bekend gemaakt dat er een rechtzaak zou volgen tussen Nyck de Vries en het bedrijf van Jeroen Schothorst, Investrand. Dit omdat de Vries een financiële overeenkomst aan was gegaan in 2018. Om in de Formule 2 te komen was er veel geld nodig. Naast Jumbo had de Vries nog een sponsor nodig. Die vond hij in Investrand. Hij betaalde 250.000 euro. In het contract werd opgenomen dat als de Vries de Formule 1 in 2022 of eerder zou bereiken, dan kreeg Schothorst recht op 50% van de inkomsten van de Nederlandse coureur. Echter, zou de lening kwijt worden gescholden als dat na 2022 niet zou gebeuren. 

Nyck de Vries garage Williams

Uitspraak

Het verschil is uiteindelijk ontstaan omdat in 2022 de Vries tijdens de Grand Prix van Italië inviel voor de uitgevallen Alexander Albon. Ook zou de Vries volgens Schothorst cruciale informatie achterhouden. Deze middag deed de rechter uitspraak over het kortgeding. In de schrijftelijke uitspraak staat dat de Vries in het gelijk gesteld wordt, omdat hij in 2022 nog geen coureur bij een team was, maar alleen als reservecoureur diende. De Vries leverde ook genoeg bewijs aan dat Schothorst op de hoogte is gehouden van alle ontwikkelingen tussen 2017 en 2022. Tevens was Schothorst akkoord gegaan met een betaling van 114.361 euro van de helft van zijn inkomen over 2021 en met een betaling van 75.000 euro, wat de helft van zijn inkomsten over 2022 bedroeg. 

Met deze uitspraak is de Vries los van Schothorst, die daarmee ook niet zijn contract met AlphaTauri hoeft te delen met de vastgoedondernemer. Schothorst kan er nog voor kiezen om een bodemprocedure te starten, echter heeft de rechter al aangegeven dat die rechter hoogstwaarschijnlijk dezelfde uitspraken zal doen. 

Lees ook: Logan Sargeant: Niet onbesproken, wel talentvol

Lees ook: Christian Horner: Stabiliteit één van onze grote krachten

Lees ook: FIA opent inschrijvingen nieuwe F1-teams vanaf 2025

door Zus Veldkamp

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden