Officieel: Red Bull vanaf 2022 door met de Honda-motor

door Sander Kamphof
SI202012110556_hires_jpeg_24bit_rgb

Red Bull Racing heeft met Honda een akkoord bereikt voor het gebruik van de motoren van de Japanse fabrikant na 2021. Eerder bereikte het team uit Milton Keynes al een belangrijk akkoord met de andere teams over het bevriezen van de motoren na 2022. Nu is dan ook de deal met Honda bevestigd en zal Red Bull tot en met 2025 met de Honda-motor rijden. 

De Honda-motor zal ook de komende jaren te horen zijn in de Formule 1. Het is een logisch vervolg op het nieuws dat kort geleden naar buiten kwam. In een stemming gingen alle teams unaniem akkoord met het stopzetten van de ontwikkeling van de motoren tussen 2022 en 2025. De Honda-motor kan op deze manier gehuisvest gaan worden op de thuisbasis van Red Bull: Milton Keynes. Daarvoor is een nieuw bedrijf opgericht genaamd: Red Bull Powertrains Limited. Zij moeten alle motor gerelateerde zaken de komende jaren op zich gaan nemen.

AP-1W36CNTRH1W11_news-700x467
(c) Red Bull Content Pool

Honda kent een wisselvallige tijd in het hybride-tijdperk van de Formule 1. Van 2015 tot en met 2017 lag de Japanse krachtbron achterin de McLaren. Dit leverde niet het gehoopte resultaat op. In het eerste jaar van de samenwerking werd het Britse team negende in het constructeurskampioenschap. Het tweede jaar was voor McLaren het beste jaar van de samenwerking met Honda. Met een zesde plek bij de constructeurs en twee vijfde plaatsen voor Fernando Alonso in Monaco en de Verenigde Staten leek de weg omhoog ingezet. In 2017 probeerder het team met een nog 'explosievere' motor de aansluiting te vinden bij de top. Dat pakte dramatisch uit. De motor was enorm onbetrouwbaar en in de zomer werd dan ook besloten om na 2017 uit elkaar te gaan.

Red Bull-Honda

De aankondiging dat Red Bull in 2019 met Honda-motoren ging rijden deed veel stof opwaaien. Wat er in de McLaren-Honda periode was gebeurd, was nu eenmaal geen goede reclame voor de Japanners. Toch ontstond er een vruchtbare samenwerking die Red Bull op dit moment vier overwinningen heeft gebracht. Ook won AlphaTauri één race met de Honda-motor. Dat was natuurlijk de fantastische overwinning van Pierre Gasly in Italië. Hoe dit 'nieuwe' project gaat uitpakken weet niemand, maar Red Bull hoeft zich de komende jaren in ieder geval geen zorgen te maken over een motorleverancier.

Lees ook: Haas wint het kampioenschap van de Virtual Grand Prix 

Lees ook: Deze Formule 2-kampioenen zagen hun F1-droom stranden

 

door Sander Kamphof

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden