WVtA9xtpwIVRIr20mA0QjQqqWtA98nJ4_JA2_4293

In de aanloop naar de eerste Grand Prix van het seizoen blikt Olav Mol aan de hand van twee teams iedere dag vooruit naar het komende Formule 1-jaar. Vandaag trapt hij af met de nummers tien en negen van vorig seizoen, Sauber en McLaren.

Sauber

Voor Charles Leclerc mag dit hele seizoen een leerjaar zijn. Daarbij is het van belang dat Sauber zich goed in het middenveld nestelt en niet meer achteraan bungelt. Leclerc kan het team daarbij gaan helpen.

Leclerc is het type coureur die door rijders als Max Verstappen en Esteban Ocon wordt gezien als een grote belofte. Hij heeft de potentie om met die twee in de toekomst te strijden voor podiums, overwinningen en wellicht wereldtitels.

Voor zijn teamgenoot Marcus Ericsson zal het dit jaar make or break worden. Om hem heen hangen de hardnekkige geruchten dat hij vorig jaar enorm bevoordeeld is om hem er goed uit te laten zien ten opzichte van Pascal Wehrlein. Dat zal onder Frederic Vasseur niet meer gebeuren. Als Ericsson dit jaar opnieuw zoek gereden wordt door zijn teamgenoot, dan lijkt het mij dat zijn Formule 1-loopbaan afgelopen is.

Je zou zelfs nog iets scherper kunnen zijn en stellen dat Ericsson nooit Formule 1-materiaal is geweest. Het is een van de nadelen van deze sport dat het nog altijd mogelijk is om met heel veel geld een stoeltje te kopen. Door dat soort coureurs zijn er meer getalenteerde rijders die we - omdat hij een plekje bezet houdt - niet in actie zien. Denk aan Antonio Giovinazzi bijvoorbeeld.

McLaren

De snelheid bij McLaren zal er dit jaar moeten zijn. Als je vorig jaar hebt geroepen dat je de beste auto van het veld hebt en je krijgt dit seizoen de beschikking over een Renault-motor dan ben je verplicht om te presteren. Ik vergelijk McLaren niet met Ferrari en Mercedes, maar wel met Renault en Red Bull. Als ze niet voor Renault en heel dicht achter Red Bull Racing staan dan hebben ze daar vorig jaar gewoon een te grote mond gehad.

Omdat de resultaten uitbleven heeft McLaren het op sponsorgebied lastig gekregen. Het zegt al genoeg dat een privé-bedrijf van Fernando Alonso op de achterkant van de auto prijkt. Met die regeling konden ze hem betalen. Het geeft aan dat het team uit Woking echt een jas heeft uitgedaan.

Iedere Formule 1-fan moet hopen dat Alonso weer mee gaat doen om de prijzen. Als hij dit jaar geen podium pakt dan is het weer een verloren seizoen. Het zou fantastisch zijn als we Alonso met Verstappen, Kimi Raikkonen, Lewis Hamilton en Sebastian Vettel gevechten zien hebben. Juist omdat hij zolang droog heeft gestaan, zal hij bereid zijn om tot het gaatje en zelfs nog verder te gaan.

Voor Stoffel Vandoorne wordt het tijd dat hij uit zijn schulp kruipt. Ook Stoffel is Ocon-, Verstappen-achtig materiaal, maar hij is door zijn onervarenheid en de problemen die er bij McLaren zijn geweest heel erg in zijn schulp gekropen. Hij moet die houding van zich afschudden en weer plezier gaan krijgen in het racen. Dat heb ik vorig jaar bij hem gemist.

Ergens is dat logisch, want met alle tegenslagen rondom die auto is het ook moeilijk om je hoofd omhoog te houden. Maar hij zal het toch moeten doen. Aan zijn stand is Stoffel verplicht om de strijd aan te gaan met Alonso en er intern bij McLaren een mooi gevecht van te maken." 

Geld verdienen met je Formule 1-kennis? Doe mee met het Formula 1 Fantasy jaarspel en win tot 5000 euro aan prijzen. Schrijf je hier in!

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden