Olav Mol na overwinning Verstappen: Foutloos

Verstappen_Leclerc_Header

Olav Mol, commentator van Grand Prix Radio, blikt terug op de eerste Grand Prix in Miami. Hij vertelt onder andere over de overwinning van Verstappen, het grote evenement rondom de race en over de problemen bij Sergio Pérez.

De allereerste Grand Prix van Miami gaat de boeken in als een spannende race. De race werd getekend door het duel tussen Verstappen en Leclerc, maar dat was zeker niet het enige wat er gebeurde. Achterin het veld waren er veel coureurs die aan het vechten waren met elkaar. 

Miami International Autodrome

De Grand Prix van Miami werd verreden op het Miami International Autodrome. Volgens Olav Mol was het eigenlijk geen circuit te noemen. "We zijn niet op een circuit geweest, we zijn op een evenement geweest waar ze een circuit hebben neergelegd. Dat vind ik niet goed", begint Mol. Als je het circuit van Miami vergelijkt met bijvoorbeeld de grand prix in Zandvoort zit er een groot verschil in. "In Zandvoort ligt een circuit, en de organisatie heeft daar een evenement van gemaakt. Ik heb hier (Miami, red.) het hele weekend het gevoel gehad dat er een evenement was waar het racen eigenlijk een lastige onderbreking was van het feest hier", aldus Mol.

"Ik heb het gevoel gehad dat er een evenement was waar het racen een lastige onderbreking was"

Ook race-technisch is de baan niet helemaal top volgens Mol. "Er mist ontzettend veel. Ze zullen echt iets moeten doen, en dat komt vooral door bocht 15, 16 en 17." In die bochten vlogen zowel Carlos Sainz als Esteban Ocon de muur in. Op lage snelheid kwamen bij de crashes enorme G-krachten vrij. "Dat is niet goed, dat hoort daar niet. Het haalt ritme uit zo'n baan", vertelt Mol. Door het slechte asfalt lag er buiten de racelijn weinig grip. Daardoor konden coureurs in de eerste fase van de race minder snel iemand inhalen. "Later kwam er dan iets meer grip en probeerden een aantal coureurs een inhaalactie maar uiteindelijk zijn er meer plekken gewisseld door een foutje van de voorste coureur."

Miami Circuit
Foto: Pirelli - Colombo Images

Verstappen dominant

Max Verstappen wist de race in Miami te domineren. De Nederland startte de race als derde na een fout in de kwalificatie maar wist bij de start al een plek goed te maken ten opzichte van Carlos Sainz. In de negende ronde van de race wist Verstappen met een inhaalactie de leiding over te nemen van de race. Mol heeft er maar één woord voor: "Foutloos. Ik heb zijn race nog teruggekeken en ik heb serieus geen fout gezien. Niets blokkeren, niet van de lijn zien glijden, echt een foutloze wedstrijd", vertelt Mol. Het gehele weekend van Verstappen verliep iets moeizamer maar volgens Mol is dat geen probleem geweest voor Verstappen. "Als je Verstappen gaat tergen, en het niet helemaal gaat, dan bijt hij zich vast in wat hij heeft en haalt hij het maximale uit de auto", aldus Mol.

Problemen bij Pérez

Het gevecht voor de overwinning ging tussen Verstappen en Leclerc maar daarachter was het Pérez die in gevecht was met Sainz. "Het kampioenschap gaat tussen Leclerc en Verstappen. Ik zie daar Pérez en Sainz daar niet aanhaken", vertelt Mol. Tijdens de race kreeg de Mexicaan ineens problemen met zijn bolide. Mol legt uit wat er gebeurt binnen een team als een coureur roept dat er minder vermorgen is. "Waarschijnlijk heeft iemand dat al gezien, dan wachten ze even wat hij (Perez, red.) er zelf van roept en dan komt de fase om de coureur rustig te houden. Vervolgens wil je niet teveel over de boordradio roepen want iedereen heeft de boordradio's van elkaar. Uiteindelijk zien ze wat er is en geven ze door: je moet naar FAIL 5-0." Uiteindelijk lag de fout aan een sensor en kon Pérez weer terug naar de pace die hij eerder had.

Red Bull Miamii
Foto: Pirelli - Colombo Images

In de laatste ronden van de race had Pérez nieuwere banden maar kwam hij Carlos Sainz nog steeds niet voorbij. Volgens Mol kan dat liggen aan het probleem van de motor. "Uiteindelijk weten wij ook niet alle informatie van binnenuit, maar Pérez zou gedacht kunnen hebben: ik ga niet teveel gekke dingen doen met deze motor", aldus Mol.

Al met al vond Mol het een race-evenement wat prima past in de Amerikaanse wereld van sport. "In Europa is dat natuurlijk helemaal anders", concludeert Olav Mol.

Lees ook: Reportage race tegen de klok: Hoe zwaar is de autosport?

Lees ook: Pérez: Had kans gehad met normale motor

Lees ook: Ferrari: Red Bull kan niet zo snel blijven doorontwikkelen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden