SI202112050319_hires_jpeg_24bit_rgb_news

De Grand Prix van Saoedi-Arabië zal de geschiedenisboeken ingaan als één van de meest opmerkelijke races van 2021. Max Verstappen en Lewis Hamilton hadden meerdere gevechten en aanrakingen op de baan, waardoor Verstappen achterbleef met twee tijdstraffen. Formule 1-commentator Olav Mol sprak met Grand Prix Radio en liet zijn licht schijnen op de afgelopen race.

De Grand Prix van Saoedi-Arabië bestond voornamelijk uit crashes en gevechten tussen Verstappen en Hamilton. Beiden duwden elkaar van de baan en vochten tot het einde om P1. Het meest opmerkelijke was de touché die ontstond door een vertragende Verstappen, omdat hij zijn plek moest teruggeven aan Hamilton. De Brit begreep de boodschap niet en bleef achter Verstappen. Toen hij er toch nog langs wilde, toucheerde hij de Nederlander, die daar na afloop van de race nog een straf van tien seconden voor kreeg.

'Sinds mijn 25ste geen alcohol, maar ik heb een kater'

Olav Mol was een dag na de race niet te spreken over de beslissingen van de wedstrijdleiding. "Ik heb al sinds mijn 25ste geen alcohol meer gedronken, maar ik heb het gevoel alsof ik een kater heb en dat is nog nooit gebeurd in mijn leven." Mol heeft moeite met de situatie, omdat hij de nuance van de wedstrijdleiding vaak begrijpt, maar nu niet. "Ik kan mij er niet in vinden. Ze kijken heel erg naar data, maar er is maar één vraag. Waarom haalt Lewis, die al vanaf het begin van de race Max probeert in te halen, hem niet in als hij langzaam gaat rijden? Daar klopt iets niet en daar zit het in." Hamilton heeft na afloop twee keer gezegd dat het een tactische keuze was en dat is voor Mol de reden waarom het zijn schuld is. "Het is een keus van hem om te rijden waar hij rijdt en daarmee is hij degene die het risico neemt dat er andere dingen gebeuren."

Max Verstappen / Lewis Hamilton / Red Bull Racing / Mercedes AMG F1 / Jeddah / Saoedi-Arabië / 2021
Foto: Red Bull Content Pool (Lars Baron/Getty Images)

Right of review

Red Bull-topman Helmut Marko zei na afloop tegen ServusTV dat hij niet akkoord zou gaan met een straf voor Verstappen. Red Bull en Verstappen kunnen beroep doen op een zogeheten right of review, maar voorlopig hebben ze dat niet gedaan. Mol denkt dat ze het niet gaan doen, "want als je tegen de wedstrijdleiding ingaat, rijd je de volgende keer onder een vergrootglas." Red Bull heeft daarnaast al het gevoel dat als het erop aankomt, het kwartje de verkeerde kant op valt en daar is Mol het fifty-fifty mee eens. "Bij het zwaaien van een dubbele gele vlag kreeg Verstappen wel een gridstraf, terwijl Lewis bij een paneel met dubbel geel geen straf kreeg." Mol denkt dat de wedstrijdleiding te gedetailleerd kijkt en dat er teveel onduidelijkheid is. "Ze moeten in de toekomst harder zijn. In het voetbal is twee keer geel rood en die duidelijkheid moet ook in de Formule 1 komen. Dan weten de fans en de coureurs waar ze aan toe zijn."

M294223-700x467
Foto: Mercedes AMG F1 - LAT Images

Grand Prix van Abu Dhabi

De onduidelijkheid en keuzes van de wedstrijdleiding gaan volgens Mol ook invloed hebben op de Grand Prix van Abu Dhabi, wat tevens de laatste en beslissende race van het seizoen is. "In Brazilië was het samen buiten de baan en zoek het maar uit, maar nu krijgt de één wel een straf en de ander niet. Die straf werd zelfs nog uitgedeeld toen hij al zijn plek had teruggeven. De wedstrijdleiding moet écht duidelijkheid scheppen." Daarnaast speelt nu ook mee dat Verstappen en Hamilton precies gelijk staan, maar Verstappen heeft het voordeel van de meeste overwinningen, wat doorslaggevend is bij een gelijke stand. "Er is nu een situatie ontstaan waarin Verstappen er genoeg aan heeft door er samen af te klappen. Dat zou hij niet één, twee, drie doen, maar dat is wel zijn enige zekerheid. Tenzij hij opeens drie seconden sneller is in de kwalificatie, maar daar ga ik niet van uit."

Los van alle spelletjes buiten de baan verwacht Mol een spannend weekend. "Het wordt spanning vanaf de eerste vrije training. Wie is waar een tiende sneller? Daarnaast zitten we nu ook nog op de verbouwde baan, waar een aantal langzame bochten uit zijn gehaald, waardoor er minder tijd te winnen is. Het spul zal dus dichter op elkaar zitten."

Lees ook: Social media vol met reacties op nieuws Olav Mol

Lees ook: Olav Mol: “Circuit Qatar mist nog een grote ballen-bocht”

Lees ook: Hamilton wint chaotische Grand Prix van Saoedi-Arabië

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden