Philipp Oettl pakt emotionele eerste zege in Jerez

DcgUoIZUwAABtLS

De laatste keer dat een zoon van Grand Prix-winnaar een wedstrijd won, was Valentino Rossi, wiens vader Graziano in 1979 drie races won (waaronder de TT van Assen). In Jerez voegde Philipp Oettl zich bij het illustere rijtje van zonen die het genoegen van een Grand Prix-overwinning delen met hun vader. Andere combinaties zijn onder meer Kenny Roberts junior en senior, Angel en Pablo Nieto en Helmut en Stefan Bradl. Peter Oettl won drie GP’s in de 80cc en twee in de 125cc. De laatste was in Italië 1996: drie weken na de geboorte van Philipp, die afgelopen donderdag 22 jaar werd.

american-airlines-arena-limo-1024x691-700x467
(c) City of Miami

Vader Peter (rechts op de foto) was in tranen van trots en vreugde toen zijn zoon zijn wiel als eerste over de finish duwde aan het slot van een hectische Moto3-race van de MotoGP van Spanje. De emoties bij Philipp waren er niet minder om. “Dit is echt ongelooflijk”, stamelde de Duitser. “Mijn vader heeft er twee (in de 125cc-klasse, waarvan de Moto3 de opvolger is, NK), maar die van mij is groter en belangrijker. Het team heeft het hele weekend zo goed gewerkt. Vanaf de eerste training zaten we er zo goed bij, dat we al voorzichtig hadden gehoopt op het podium. Maar je weet het nooit zeker in deze klasse. Drie dagen na mijn verjaardag is dit het mooiste cadeau dat ik me kon wensen.”

Oettl kreeg zijn overwinning echter allesbehalve cadeau. Ondanks twee grote crashes, waarbij steeds vier man waren betrokken, had hij het succes volledig aan zichzelf te danken. Oettl kwam in de tiende van de 22 ronden tellende Moto3-race aan de leiding en gaf die niet meer af, ook al zat Marco Bezzecchi hem dicht op de huid. Met zijn tweede plaats in de race neemt Bezzecchi de leiding over in het klassement. De derde plaats voor Marcos Ramirez was wel een cadeautje: hij schoof een plek op nadat Alonso Lopez zijn derde plaats kwijtraakte wegens het overschrijden van de track limits.

Het was een hectische race. Al in de tweede bocht na de start tuimelden vier coureurs over elkaar heen. Vervolgens ontspon zich een gevecht met een groep van achttien man die voortdurend van plaats wisselden. Jorge Martin, de polesitter die dit seizoen al twee wedstrijden won, reed een poosje aan de leiding, maar kon die plaats onmogelijk vasthouden door aanvallen van onder anderen Bezzecchi, Enea Bastianini, Tony Arbolino en uiteindelijk Oettl.

Vier ronden voor de finish kwam er een abrupt einde aan de verwoede pogingen van Martin, toen Aron Canet veel te laat remde voor bocht 6 en in zijn val Martin, Bastianini en Arbolino meenam (video).“Ik heb geluk gehad”, besefte Bezzecchi aan de streep. “Ik ben rond plaats 5, 6 blijven zitten om de kans te houden aan te vallen, maar toen die vier onderuit gingen, kon ik net ontkomen.” Bezzecchi heeft nu een marge van 8 punten op Martin en 15 punten voorsprong op Canet, die mogelijk nog een penalty tegemoet kan zien voor zijn bruuske actie. Dankzij zijn overwinning klom Oettl op naar de vijfde plaats in het wereldkampioenschap.

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden