Piastri wint F2-race na zware crash Pourchaire en Fittipaldi

01-Oscar-Piastri-PREMA-Racing-C-Formula-Motorsport-Limited-3

Oscar Piastri heeft de Formule 2 Feature Race op het Jeddah Corniche Circuit gewonnen. De tweede plek is voor Robert Shwartzman en de derde plek is voor Ralph Boschung. Al met al was het een bizarre race die uiteindelijk maar vijf rondes duurde en twee keer een code rood kende. Theo Pourchaire en Enzo Fittipaldi crashten hard en beide mannen zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Kampioenschapsleider Oscar Piastri vertrekt vanaf pole position. Naast hem start teamgenoot Shwartzman en Theo Pourchaire vangt de race als derde aan. In de formation lap zijn er meteen al problemen voor MP Motorsport-coureur Clément Novalak. Hij komt niet weg en moet vanuit de pitlane starten. De start verloopt goed voor de mannen van Prema, daarachter is het echter een compleet drama. Pourchaire komt niet van zijn plek en Enzo Fittipaldi, die achter hem start, kan hem niet meer ontwijken en knalt vol achterop de bolide van de Fransman. Ook in bocht 1 is er even gedoe met onder andere Liam Lawson die wijd gaat. Door de zware crash op start/finish wordt meteen code rood afgegeven.

Code rood na zware crash Pourchaire en Fittipaldi

Het is wachten op nieuws over de toestand van Pourchaire en Fittipaldi. De crash was enorm zwaar en het is echt te hopen dat het goed gaat met beide mannen. Voor zover bekend op het moment van schrijven, lijken beide coureurs relatief oké te zijn. Naar verluidt is Pourchaire met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht en Fittipaldi zou met de helikopter naar het ziekenhuis gebracht zijn. Beide coureurs schijnen hun duim omhoog gestoken hebben, maar dit is allemaal nog niet bevestigd.

Na een lange code rood komt er een herstart. De wedstrijdleiding heeft besloten dat de resterende raceafstand slechts twintig minuten plus één ronde wordt. De planning komt namelijk al flink in de knel, want op het moment van de F2-herstart zou eigenlijk de F1 drivers parade plaatsvinden. Voor nu is dat echter een rotzorg, het belangrijkste is namelijk de gezondheid van Pourchaire en Fittipaldi. De wedstrijdleiding heeft verder besloten dat de verplichte pitstop van de Feature Race wel gemaakt moet worden ongeacht de kortere afstand die afgelegd wordt. Daarnaast worden er maar halve punten uitgedeeld en is de herstart een rollende start.

Herstart zonder problemen

De herstart verloopt zonder problemen en Piastri probeert meteen een gaatje te trekken naar Shwartzman. Verder naar achteren zet Dan Ticktum meteen de aanval in op Jehan Daruvala. Shwartzman, de teamgenoot en grootste concurrent van Piastri, probeert de Australiër bij te houden, maar dat wil in eerste instantie nog niet echt lukken. Achter de twee Prema's rijdt Ralph Boschung op een derde plek. Hij heeft een heel klein gaatje naar Zhou en Felipe Drugovich.

Zhou wil Boschung inhalen, maar de twee raken elkaar in bocht 1 en Zhou moet de plek teruggeven omdat hij de Zwitser buiten de baan inhaalde. Met nog negen minuten te gaan, ontstaat er een safety car-situatie als Olli Caldwell over de kerbs spint en daarbij Guilherme Samaia meeneemt. Meteen duiken veel coureurs naar binnen voor de verplichte pitstop. Daarna wordt echter weer code rood afgegeven en de wedstrijdleiding besluit de race niet meer te hervatten.

Weer code rood en einde race

Op dat moment rijdt Shwartzman rond op de eerste plek, maar hij heeft net als een aantal andere coureurs geen pitstop gemaakt wat volgens de regels wel moet. Als de wedstrijdleiding de stand van een ronde voor de crash van Samaia en Caldwell pakt, wint Piastri alsnog de race. En zoals gedacht: de wedstrijdleiding pakt inderdaad de uitslag van een ronde eerder. Dat betekent dat de overwinning naar Piastri gaat, gevolgd door Shwartzman en Boschung.

Mocht er meer nieuws zijn over de gezondheid van Pourchaire en Fittipaldi, dan lees je dat natuurlijk bij Grand Prix Radio. Inmiddels is bekend dat de klap van de crash 72G was. Hieronder lees je wat er tot nu toe officieel bekend is.

Enzo Fittipaldi laat maandagmiddag via Twitter weten dat hij opgelucht is slechts een aantal kneuzingen en een gebroken hiel heeft overgehouden aan de crash met Pourchaire. Zo schrijft hij: "Ik ben dankbaar voor de FIA en stewards voor de hulp. Ik ben blij dat Théo oké is. Ik ben snel terug op de baan en sneller dan ooit tevoren."

Van 10 tot en met 12 december komt de Formule 2 voor de laatste keer dit seizoen in actie. Dan zullen de coureurs in actie komen in Abu Dhabi op het Yas Marina Circuit. Ook dan volg je de actie op de voet bij Grand Prix Radio.

Lees ook: F1 heeft zes locaties op het oog voor sprintrace in 2022

Lees ook: Piastri wint F2-sprintrace, mooie tweede plek voor Viscaal

Lees ook: Armstrong wint eerste Formule 2-sprintrace Saoedi-Arabië

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden