Pierre Gasly is jarig: Van pechvogel naar held in Monza

SI202009070338_hires_jpeg_24bit_rgb

AlphaTauri-coureur Pierre Gasly mag maar liefst 25 kaarsjes uitblazen. De Fransman heeft een spectaculaire en tevens ook turbulente tijd achter de rug in de Formule 1, met als absoluut hoogtepunt een overwinning op Monza. 

Vol ongeloof zat Pierre Gasly op het podium in Monza. Zijn raceoverall doorweekt met champagne, de grote beker en een inmiddels lege fles champagne naast hem. De confetti plakte vast aan zijn witte pak. Hij wreef nog maar eens met zijn handen in zijn ogen. Een paar minuten eerder beleefde hij het ultieme geluk. Gasly passeerde als eerste de geblokte vlag in zijn AlphaTauri op het circuit van Monza. De ontlading daarna was groot, hij maakte in zijn jaren in de Formule 1 namelijk nogal wat mee.

Jongensdroom die uitkomt

In 2017 nam Gasly voor het eerst plaats in de Toro Rosso. Als vervanger van Daniil Kvyat voor 'de komende races' maakte de Fransman zijn Formule 1-debuut tijdens de Grand Prix van Maleisië. Wat bij 'de komende races' zou blijven, werd de rest van het seizoen. Ook in 2018 bleef Gasly voor Toro Rosso rijden, waarna hij het seizoen afsloot met een 15e plek in het eindklassement. Een vierde plek in Bahrein was dat seizoen zijn hoogste raceklassering.

SI201905180201_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
Mediapool Red Bull Racing

Dat de Formule 1 onvoorspelbaar is, werd een jaar later maar al te goed duidelijk. De coureur begon het seizoen als de nieuwe teamgenoot van Max Verstappen bij Red Bull Racing. Het was een jongensdroom die werkelijkheid werd. De druk was echter groot naast Red Bull-ster Verstappen. Gasly wist niet te overtuigen en was continu het mikpunt van kritiek.

Een groot verlies

Het echte dieptepunt volgde tijdens de Grand Prix van België. Na een half seizoen bij Red Bull werd de Fransman teruggeplaatst naar zijn oude team, Toro Rosso. Alexander Albon nam zijn stoeltje bij Red Bull over. Je zou denken dat dit een van de ergste dingen is die je als coureur mee kunt maken, maar niets was minder waar. De grootste horror volgde namelijk op het circuit van Spa-Francorchamps.

Datzelfde weekend verloor Gasly zijn beste vriend Antoine Hubert bij een zware crash tijdens een Formule 2-race. "Het was moeilijk en vreemd, want Spa is een van mijn favoriete circuits. Ik kom hier altijd met goede herinneringen, maar dit jaar is het anders", zei hij een jaar later in een interview met gpfans.com over het verlies. Een lichtpuntje dat seizoen was zijn eerste Formule 1-podium in Brazilië. Na een spectaculaire laatste ronde waar hij Hamilton nipt achter zich wist te houden, bemachtigde Gasly de tweede plek.

AP-227DRG3V52111_news-700x467
(c) Red Bull Content Pool

Racewinst in Monza

Ook in 2020 beleefde de Fransman een seizoen vol onverwachte wendingen. Niet alleen de coronacrisis zorgde voor de nodige aanpassingen, maar ook Toro Rosso onderging een complete metamorfose. Het team veranderde in AlphaTauri. Met een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuwe kleurstelling van de auto, verscheen Gasly aan de start. Hij eindigde meerdere malen in de top-10, en won dus zijn eerste race na een bizarre wedstrijd in het Italiaanse Monza. Tegen formula1.com zei hij: "Ik wilde niet weg van het podium, er waren zo veel dingen die door mijn hoofd gingen. Mijn familie, vrienden en al die andere mensen die mij al die tijd hebben gesteund. Dan denk je aan alles wat je hebt meegemaakt en wat we hebben bereikt."

Wij van Grand Prix Radio zijn benieuwd of Gasly deze bijzondere prestaties in 2021 weet te evenaren, en natuurlijk wensen wij hem een fijne verjaardag toe!

Lees ook: Ferrari-testrijder Ilott vaker in actie tijdens FP1-sessies F1

Lees ook: Williams Racing onthult nieuwe bolide op 5 maart

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden