Pole position voor Lewis Hamilton, Verstappen op P2

Red-Bull-GP-Steiermark

Lewis Hamilton start morgen vanaf pole position. In een natte kwalificatie wist de Brit de omstandigheden het beste de baas te blijven. Max Verstappen start vanaf P2, gevolgd door Carlos Sainz.
Hevige regen had ervoor gezorgd dat de derde vrije training werd afgelast, maar in de aanloop naar de kwalificatie leek het droger te worden. Dit bleek echter van korte duur; verdere regen zorgde ervoor dat het eerste deel van de kwalificatie werd uitgesteld.

https://twitter.com/F1/status/1281936698406993921

Q1
46 minuten later dan gepland ging de kwalificatie toch van start, met alle auto’s op de full wets. Met nog meer regen in aankomst werd het cruciaal om op de baan te blijven, iets dat Grosjean niet direct lukte. De Fransman keerde terug naar de pits, waar hij de rest van de kwalificatie bleef staan. Toen iedereen eenmaal een ronde op de klok had gezet waren het de Ferrari-coureurs die bovenaan stonden, met Lewis Hamilton op hun hielen. Latifi en Albon kenden beiden een klein uitstapje, maar allebei zonder grote problemen. Lewis Hamilton zette daarna de snelste tijd neer, met de twee McLarens achter hem. Antonio Giovinazzi zorgde aan het eind van Q1 met een spin voor een kortstondige gele vlag, maar hij wist relatief ongeschonden weg te komen. Even later kwam er echter alsnog een rode vlag, waardoor het eerste deel van de kwalificatie vroegtijdig werd gestopt. Grote verrassing was George Russell, hij kwam voor het eerst in zijn carrière verder dan Q1. Afvallers in het eerste gedeelte waren uiteindelijk Grosjean, Giovinazzi, Latifi, Perez en Räikkönen.

Q2
Aan het begin van Q2 begon het weer met regenen, waarbij Bottas als eerste het snelst ging. Max Verstappen dook daar met een tijd van 1.18.155 echter al snel onderdoor. Deze tijd verbeterde hij later met nog twee tienden. Ferrari had het niet makkelijk; beide coureurs stonden met 5 minuten op de klok op plekken 10 en 11. Na overleg via de teamradio besloot Charles Leclerc daardoor een nieuwe set full wets onder zijn wagen te zetten, maar het mocht niet baten. Een verbetering qua tijd zat er niet meer in, waardoor de Monegask niet verder kwam dan P11. Lewis Hamilton sloot Q2 uiteindelijk als snelste af, Verstappen zat vlak daarachter op plek 2. Tot de afvallers in Q2 behoorden Magnussen, Kvyat, Stroll, Russell en Leclerc.

Q3
Het derde deel van de kwalificatie was misschien nog wel het natst van allemaal. Verstappen ging al snel naar P1, maar Lewis Hamilton nam deze plek snel over. Valtteri Bottas leek even een gevaar, maar met een 1.20.649 verwijderde Lewis zich drie tienden van zijn teamgenoot. Het zicht speelde ook nog steeds een grote rol, Max Verstappen had wederom problemen door de spray. De Nederlander ging kortstondig het snelst, maar Lewis snoepte nog 7 tienden af van zijn tijd. Max Verstappen raakte zijn wagen zelfs nog even kwijt, maar met een knappe drift bleef hij op de baan. Aan het eind van de kwalificatie was Lewis veruit het snelst, zijn voorsprong op Max alleen was al 1,2 seconden.

Hieronder het volledige resultaat van de kwalificatie:

StyrianGP-Qresults-700x394
(c) Twitter F1

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden