Renault wil meer betrouwbaarheid in jacht op de top vier

1920x1080-Nico-Hülkenberg-Renault-GP-Abu-Dhabi-2017

Wanneer Renault er in slaagt een motor te ontwikkelen die betrouwbaarder is dan zijn voorganger dan moet het wel heel raar lopen wil de Franse renstal niet hoger eindigen in het Formule 1 kampioenschap dan de zesde plaats.

De snelheid die de vorige motor aan de dag legde was namelijk boven ieders verwachting, echter dit ging in veel gevallen ten koste van de betrouwbaarheid.

Nico Hulkenberg, goed voor alle behaalde punten in de eerste seizoenshelft, viel na de zomerpauze maar liefst vier keer uit. Ook Carlos Sainz, de laatste vier races vervanger van de teleurstellende Jolyon Palmer, stond in zijn tweede race langs de kant. Dat moet beter. En dus zullen er volgens teambaas Cyril Abiteboul om die reden geen al te grote grote wijzigingen worden gedaan aan de motor voor 2018. De focus ligt voor een groot deel op het verbeteren van die betrouwbaarheid. Vooral ook met het oog op het feit dat elk team dit seizoen met drie motoren moet zien te doen. Vorig jaar verscherpte Renault al de controle op alle motorische onderdelen in de fabriek in Viry-Châtillon. Het team wil duidelijk niet voor verrassingen komen te staan en weet dat met het uitrijden van races de kans groot is dat er dan ook punten worden behaald.

RS18

Vorig jaar wist Renault zich in de laatste race dankzij een zesde plaats van Nico Hulkenberg ternauwernood voorbij Toro Rosso te wurmen in het kampioenschap. Die 8 punten zorgden ervoor dat Renault het seizoen als zesde kon afsluiten, slechts vier punten boven het Italiaanse team en zesentwintig punten achter Williams. Het vertrouwen in de beide coureurs en het geloof dat er 20 februari een wagen zal worden onthuld met een betrouwbare motor onder de kap maken dat Renault zich met de RS18 wat meer zal focussen op de vijfde plaats in het kampioenschap, achter Mercedes, Ferrari, Red Bull en Force India. Maar het is niet ondenkbaar dat Renault zelfs de strijd met laatstgenoemde team aan kan binden.

Wat namelijk ook een belangrijk verbeterpunt is voor het team uit Enstone, is de ontwikkeling van een kwalificatie-modus. Als het goed is zal men op de zaterdag wat beter voor de dag kunnen komen, iets wat ook op het verlanglijstje stond van Red Bull aan wie Renault onder de noemer Tag Heuer nog altijd motoren levert. Dit jaar zal het team van McLaren ook een Renault-motor gaan gebruiken, al werd onlangs wel bekend dat het team deze naam niet aan haar titel zal toevoegen. Ook de bemoeienis van McLaren met de ontwikkeling van de nieuwe krachtbron zal niet eerder worden toegestaan dan 2020, zo liet Abiteboul al doorschemeren.

Vijfde plek

Zoals gezegd viel de eerste seizoenshelft vorig jaar bijzonder tegen voor Renault. In het halfjaarrapport schreven we al dat de sleutel tot succes in hoge mate bij de coureurs lag. Hulkenberg had halverwege het seizoen alle 26 punten bij elkaar gereden voor het Franse team. Vier races voor het einde was het geduld van Abiteboul en viervoudig wereldkampioen Alain Prost uiteindelijk op en werd Carlos Sainz gecontracteerd. Het kan haast niet anders dan dat Hulkenberg en Sainz samen meer punten zullen vergaren dan vorig seizoen. Een vijfde plek klinkt dan ook niet alleen realistisch, maar lijkt zelfs waarschijnlijk. Mocht de motor dermate goed presteren dat het team ook Force India het vuur aan de schenen zal kunnen leggen dan is dat alleen maar meegenomen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen