Retro: De magische seizoensstart van Brawn GP

Turkey-2009

Jenson Button was de te kloppen man aan het begin van 2009. Het was op deze dag dat Jenson in Turkije zijn zesde overwinning uit de eerste zeven races pakte. Het bleek de laatste uit de memorabele seizoenstart, maar verdere zeges voor Brawn GP volgden nog later in het jaar.

Brawn GP, het team dat was voortgevloeid uit het failliete Honda, was de grote verrassing van 2009. Ferrari en McLaren hadden de dienst uitgemaakt in 2008, maar zij waren bij de seizoenstart nergens te vinden. Een technisch, en weliswaar controversieel hoogstandje van Ross Brawn had er namelijk voor gezorgd dat de BGP 001 onoverwinnelijk werd.

Dit bleek wel, want na een dominante overwinning in Australië volgde ook een zege in het regenachtige Maleisië. Waar Brawn in China de Red Bulls nog voor zich moesten dulden, stond Button een week later in Bahrein alweer op de hoogste trede van het podium. Overwinningen in Spanje en Monaco volgden daarna, en men begon zich nu toch wel af te vragen waar dit verhaal zou eindigen.

In Turkije was het Sebastian Vettel die voor de tweede keer in 2009 op pole position begon. Deze wist hij om te zetten in de leiding, maar na een fout in de eerste ronde verloor hij zijn eerste plek aan Jenson. Rubens Barrichello had wederom problemen met de koppeling, waardoor hij ver terugviel. De Braziliaan zou uiteindelijk een miserabele race hebben, gekenmerkt door een spin en een voorvleugelincident. Een probleem met de versnellingsbak leverde hem ook nog een uitvalbeurt op.

Achteraan had Lewis het ook niet makkelijk. Zijn McLaren gedroeg zich absoluut niet naar zijn zin, wat duidelijk werd op de radio: ‘Dit is toch beschamend. We kunnen niet eens de Renault voor ons bijhouden. Als we nog wat willen winnen dit seizoen hebben we echt een nieuwe auto nodig.’

Vooraan had Button alles op orde; zijn tweestop-strategie bleek de winnende. Naaste concurrent Vettel bleek op een driestopper te zitten, waardoor Webber zelfs de tweede plek van de Duitser afsnoepte. Het was weliswaar zijn zesde overwinning, maar ook nu weer was Jenson euforisch: ‘Wat een monster van een wagen hebben jullie me gegeven. Jullie zijn legendes.’

Turkey-podium-2009-700x438
(c) IMDB

Een dominantere seizoenstart had haast niet gekund; Jensons voorsprong op teamgenoot Rubens bedroeg nu al 26 punten. Daarachter was het Red Bull met Vettel en Webber op plekken drie en vier. Voor Ferrari en McLaren was er werk aan de winkel, hun wagens zouden drastische veranderingen nodig hebben om nog vooraan mee te doen.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen