Rinus VeeKay neemt deel aan 24-uurs race op Daytona

door Coert Gillissen
Rinus van Kalmthout intvu

IndyCar-coureur Rinus VeeKay doet in 2023 voor de derde keer mee aan de 24 Uur van Daytona. Met TDS Racing zal hij uitkomen in de LMP2-klasse van de prestigieuze klassieker. 

VeeKay gaat de #11 ORECA-Gibson LMP2 delen met Steven Thomas, Scott Huffaker en Mikkel Jensen. Het wordt alweer zijn derde deelname aan de 24 Uur van Daytona, al kwam hij niet tot rijden in 2021 na een crash van zijn teammaat. Afgelopen jaar werd hij met Racing Team Nederland als tweede in de LMP2-klasse afgevlagd. 

'Beste ervaring ooit'

Rinus van Kalmthout, zoals hij echt heet, kijkt er naar uit om opnieuw op Daytona te racen. "De race vorig jaar, waarin we als tweede eindigden met Racing Team Nederland, was één van mijn beste ervaringen in mijn carrière. Dankzij die race ben ik verliefd geworden op lange afstands-racen. Toen TDS Racing me benaderde of ik met hen wilde racen in de aankomende Rolex 24, zei ik natuurlijk ja!" 

"Met Mikkel, Scott en Steven treed ik toe tot één van de beste line-ups van de race. Als coureur van Racing Team Nederland heb ik al meegemaakt hoe professioneel TDS Racing is." 

Racing Team Nederland doet niet mee aan de editie van dit jaar, nadat Jumbo-baas Frits van Eerd verdachte is geworden in een witwas-zaak. Giede van der Garde, vorig jaar teammaat van VeeKay bij Racing Team Nederland, moest daardoor zoeken naar een ander zitje. En die heeft hij gevonden, ook bij TDS Racing. Hij zal rijden in de andere zuster-wagen met nummer 36. 

VeeKay Texas.jpg
VeeKay in actie in de IndyCar. In 2022 werd hij na een tegenvallend seizoen 12e in de eindklassering.

In de voetsporen van Luyendyk

TDS Racing-teambaas Xavier Combet kijkt met goede moed vooruit naar de Rolex 24. "We zijn ontzettend tevreden om met Rinus samen te werken. Hij is ontzettend professioneel en hij heeft een grote motivatie om te winnen. Rinus voegt echt wat toe aan de #11 en samen met Steven, Scott en Mikkel maakt hij een goede kans op de overwinning." 

Mocht VeeKay als overwinnaar over de lijn komen in Florida, dan treedt hij in de voetsporen van zijn voorbeeld en mentor Arie Luyendyk. De tweevoudig Indy 500-winnaar won de klassieke 24-uurs race in 1998, twee jaar voordat VeeKay het levenslicht zag in Hoofddorp.

Lees ook: Charles Leclerc: van kartruzies met Verstappen tot hoop van Ferrari

Lees ook: F1 kondigt de zes grand prixs met sprintrace aan

Lees ook: Zane Maloney treedt toe tot juniorteam Red Bull Racing

door Coert Gillissen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden