Dienstplicht kan F1-seizoen Mazepin voortijdig beëindigen

1018650600-LAT-20210604-GP2106_135805_ONZ0332-904

Gaat de Russische militaire dienstplicht roet in het eten van Nikita Mazepin gooien? Volgens Dmitry Mazepin, de vader van de Haas-coureur, komt het debuutseizoen van de jonge Rus mogelijk voortijdig tot een einde. Het Russische leger wil namelijk dat Nikita zijn jaar verplichte militaire dienst komt inlossen, zo meldt Dmitry tegenover TASS.

In Rusland geldt er een verplichte militaire dienstplicht van één jaar voor Russische mannen die 18 jaar en ouder zijn. Dat zou betekenen dat ook Nikita Mazepin een jaar in het leger moet dienen. De jonge Rus is momenteel 22 jaar oud en heeft nog niet aan deze dienstplicht voldaan. Het simpele feit dat hij een drukke topsporter met andere verplichtingen is, lijkt hem niet onder de dienstplicht uit te kunnen helpen.

Nikita Mazepin / Azerbeidzjan / 2021 / Haas
Foto: Haas (Mark Sutton / Sutton Images)

"Nikita heeft 23 races en ze vertellen hem dat hij het leger in moet", vertelde Dmitry Mazepin. Nikita belde zijn vader om advies te vragen. "Hij vroeg ​​me: 'Wat moet ik doen, vader? Ik heb elke twee weken een race'."

'Staat geeft niks om atleten'

Een antwoord op die vraag had Dmitry niet. Het is volgens hem een kwestie die veel verder gaat dan alleen de situatie van zijn zoon. Er worden namelijk geen uitzonderingen gemaakt, ook niet voor topsporters. "Het gaat niet alleen om Nikita, maar ook om alle andere atleten die zich in dezelfde positie bevinden. De staat geeft helemaal niks om die atleten."

Lees ook: Deze circuits kunnen de GP van Singapore mogelijk vervangen

Lees ook: Regels rond ‘onnodig’ langzaam rijden in Bakoe aangescherpt

Lees ook: Grand Prix Oostenrijk eerste race met volledig publiek

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen