Seizoen Haas F1 verloopt beter dan verwacht: "Brengt een positieve sfeer in het team"

nico hulkenberg 2024 haas

Het Formule 1-seizoen in 2024 is voor Haas beter van start gegaan dan vooraf verwacht. Het team staat na vijf races met vijf punten op een zevende plek in het constructeurskampioenschap. Het sprintweekend in Miami biedt opnieuw kansen voor punten. 

Voorafgaand aan het seizoen waren de verwachtingen niet al te hoog voor het Formule 1-team van Haas. Na het vertrek van Guenther Steiner werd Ayao Komatsu aangesteld als teambaas. De Japanner voorspelde dat ze achteraan zouden rijden dit seizoen, maar niks blijkt minder waar. Het team van Gene Haas heeft in drie van de eerste vijf races punten gescoord, met zelfs een dubbele puntenfinish in Australië. Volgens Dominic Haines, Head of Performance Engineering, heerst er een positieve sfeer in het team. Na de problemen in de races van vorig jaar hadden ze geen idee waar ze zouden staan. "We waren redelijk zeker waar we stonden in de kwalificatie, maar we hadden geen idee waar we zouden staan in de races", verklaart Haines tegenover F1.com.

De race pace was afgelopen seizoen de achilleshiel van het Amerikaanse team, daarom werd daar voor dit seizoen extra aandacht aan besteed. "We hebben de hele winter gefocust op de race pace. Je kon zien dat we tijdens de testdagen amper met weinig brandstof hebben gereden. Deels door de auto en deels door de manier waarop wordt gereden en afgesteld, denken we dat we nu op een punt zijn gekomen waarop we heel goed kunnen racen, zeker in een tempo dat vergelijkbaar is met de kwalificatie en dat is zeer positief geweest binnen het team", legt Haines uit. "De snelheid van de auto heeft het team toch wel een beetje verbaasd. Ik denk dat de lage verwachtingen echt waren waar we dachten dat we in de race zouden zijn. Misschien presteren we ook weer niet zo goed, maar voeren we de race goed uit, daar is iedereen heel blij mee", aldus de Engelsman. 

Haas pitstop
Foto: Haas F1 Team Media (LAT Images)
 

Hulp van de coureurs

Haines prijst de bereidheid van Nico Hülkenberg en Kevin Magnussen om te helpen met waar het team zich op probeerde te concentreren tijdens de tests voorafgaand aan het seizoen. "Vanaf het begin van dit jaar zijn ze echt heel goed geweest. Ze geloofden echt in wat we probeerden te bereiken", zegt Haines over de huidige line-up, die in 2025 zal veranderen na het nieuws dat Hülkenberg zal overstappen naar Kick Sauber. "Toen we het hadden over de wintertest, gooiden we min of meer weg wat we hadden gedaan en wat veel andere mensen doen, namelijk veel testen en met weinig brandstof rijden. We zeiden we dat we ons gewoon concentreerden op hoe we deze auto goed konden laten racen, wat voor hen waarschijnlijk veel behoorlijk saaie lange runs betekende. Ze stonden er allebei achter en waren volledig overtuigd van wat we probeerden te doen, dus dat heeft echt geholpen. Je ziet het in de races, zoals de race in Saoedi-Arabië, wat we deden [met het teamwork]. Hoe ze bereid zijn om dat te doen is gewoon fantastisch, en het betekent [dat] we er als team van profiteren. Ze werken heel, heel goed samen, en het maakt het leven van iedereen zoveel gemakkelijker."

hulkenberg magnussen bahrein
Foto: Haas F1 Team Media (LAT Images)
 

Verwachtingen voor Miami

Dit weekend staat de eerste van drie thuisraces op de planning voor het Amerikaanse team. Met een sprintrace zijn er twee kansen om punten te scoren. "Je hebt de topteams die moeilijk te verslaan zullen zijn, dus tenzij er iets vreemds gebeurt, is het moeilijk voor ons om punten te scoren in de Sprint", vertelt Haines. "In de race hebben we een kans. We racen met Alpine, Sauber, Williams en RB voor die laatste posities in de punten. Als we alles goed uitvoeren, doen wat we moeten doen, is er een kans. We hebben redelijke verwachtingen, hopelijk kunnen we met een punt of twee naar huis gaan."

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Miami

Lees ook: VCARB onthult speciale livery voor race in Miami

Lees ook: BREAKING: Adrian Newey verlaat Red Bull

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden