Seizoensreview Daniil Kvyat: Gewogen en te licht bevonden

1920x1080-Daniil-Kvyat-Scuderia-Toro-Rosso-GP-Australië-2017

De redactie van Grand Prix Radio blikt in december terug op het afgelopen Formule 1-seizoen. Vandaag nemen we het jaar van Daniil Kvyat onder de loep.

De Russische coureur verliest net als Jolyon Palmer tijdens het seizoen zijn stoeltje. Kvyat wordt door Scuderia Toro Rosso aan de kant geschoven ten faveure van Pierre Gasly. Hiermee komt een voortijdig einde aan een korte Formule 1-loopbaan die nog veel belovend was begonnen, maar na vier seizoenen ten einde is gekomen.

Optie voor Williams

Kvyat wordt nog wel in verband gebracht met Williams als opvolger van Felipe Massa, maar niemand lijkt er echt in te geloven dat de Rus zijn verblijf in de koningsklasse van de autosport nog kan verlengen.

De 23-jarige vertrekt via de achterdeur. Kvyat is gewogen en te licht bevonden. Hij voldoet niet aan de verwachtingen van Red Bull-adviseur Helmut Marko. In zijn ogen zijn andere coureurs beter. Daarom moest Kvyat bij Red Bull Racing al plaatsmaken voor Max Verstappen en heeft Toro Rosso het vertrouwen uitgesproken in het nieuwe rijdersduo Gasly en Brendon Hartley.

Teleurstellend seizoen

2017 verloopt uitermate teleurstellend voor Kvyat. De Rus trapt het seizoen dan wel af met een negende plaats en twee WK-punten in Australië, maar als het Formule 1-circus Singapore aandoet voor de 14de race van het seizoen heeft Kvyat dat aantal slechts verdubbeld dankzij een negende plaats in Barcelona. Teamgenoot Carlos Sainz heeft dan al 48 punten verzameld.

Slechts één keer eindigt Kyvat voor de Spanjaard. Dat is op Monza, maar waarschijnlijk had Toro Rosso toen al de knoop doorgehakt over de toekomst van de Rus. In de onderlinge kwalificatieduels kan Kyvat Sainz nog wel volgen, de Spanjaard wint de strijd met 8-6, maar in de races gaat het te vaak mis voor de Rus.

Fouten

Hij wordt in China, Canada en Azerbeidzjan geplaagd door technische malheur, maar Kvyat maakt zelf ook fouten. In Oostenrijk knalt hij in de eerste bocht tegen Fernando Alonso, die vervolgens Verstappen van de baan tikt. Kvyat wordt bestraft met een drive through en eindigt op plek 16. Een week later op Silverstone botst hij met Sainz. Kvyat kan verder, maar een finish in de punten is uit het zicht verdwenen.

De crash in Singapore, waar Kvyat op een natte baan in de vangrail beland, is de bekende druppel. Toro Rosso besluit de Rus vanaf de Grand Prix van Maleisië te vervangen door Gasly.

Eenmalige terugkeer

Toch keert Kvyat eenmalig terug bij Toro Rosso. Bij afwezigheid van Gasly mag hij starten in Austin. Met een tiende plaats pakt de Rus een WK-punt. Het is niet voldoende om de teamleiding te overtuigen.

"We denken niet dat hij op lange termijn de boel kan omdraaien", zegt Marko, die eind oktober dan ook bekendmaakt dat het contract met Kvyat wordt ontbonden. Ook maakt hij geen deel meer uit van het Red Bull-programma. Na 74 Grands Prix begint voor Kvyat de zoektocht naar een nieuwe uitdaging.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen