Snelste tijd voor Charles Leclerc in tweede vrije training GP Monaco

leclerc monaco 2023

Charles Leclerc is de snelste coureur tijdens de tweede vrije training in Monaco. Lewis Hamilton volgt op de tweede plek en Fernando Alonso eindigt als derde. Veel ronden moesten worden afgebroken vanwege verkeer en bij Red Bull loopt het nog steeds niet heel soepel. 

Thuisrijder Leclerc was constant de snelste coureur op het stratencircuit van Monaco. Zeker aan het begin van de sessie wist de Ferrari-coureur op de medium band elke ronde weer een gat van meer dan een halve seconde te trekken. In de eerste training zag Leclerc er ook al heel snel uit, hij finishte aan het begin van de middag als vijfde en was de best geklasseerde coureur op de Mediums. Uiteindelijk werd het gat op de soft band iets kleiner, Hamilton kon op 0.188 seconden komen, maar het veld erachter bleef nog steeds op een halve seconde staan. De zevenvoudig wereldkampioen zal zijn goede pace willen doorzetten tijdens de kwalificatie.

Naast Hamilton met zijn Mercedes lijken Alonso en Stroll er met de Aston Martin ook goed bij te zitten, in ieder geval al veel beter dan in Imola. In de eerste training waren de Aston Martin-coureurs ook al in de top zeven te vinden, een goed teken voor de rest van het weekend voor hen. George Russell kwam uiteindelijk niet verder dan een tiende plek, hij had last van veel vibraties en klaagde ook over de boordradio dat hij zijn handen niet goed aan het stuur kon houden. De monteurs van de Brit moesten de voorvleugel even van de auto halen om het probleem op te lossen, dit kostte hem uiteindelijk iets meer dan tien minuten. Russell moet voor morgen nog wat zien te vinden om zijn teamgenoot te kunnen verslaan.

Verder moesten er in de training veel ronden worden afgebroken, vooral in de laatste sector speelde verkeer een grote rol. Op het korte en krappe stratencircuit van Monaco is het moeilijk om goed uit de weg te gaan voor een andere coureur, zeker met twintig auto's op de baan. Tijdens Q1 in de kwalificatie zullen de teams en coureurs op hun hoede zijn om geen gridstraf op te lopen. 

 

Het loopt nog steeds niet geweldig voor Red Bull

Een vierde en achtste plek voor Max Verstappen en Sergio Pérez in de tweede vrije training. Dat is al iets beter dan de eerste vrije training, maar beide coureurs liepen nog steeds te klagen over de boordradio. "Ik stuiter als een kangoeroe, ik krijg er hoofdpijn van", zei de Nederlander. Teamgenoot Pérez was ook niet over de auto te spreken. "Het rijden is verschrikkelijk", liet de Mexicaan weten aan zijn engineer. Het gat naar Leclerc was uiteindelijk iets meer dan een halve seconde voor Verstappen. De Oostenrijke renstal moet nog hard aan de bak om morgen nog kans te maken op pole position, maar we hebben vorige week gezien dat het mogelijk is. 

Veel coureurs raken de muur

Ondanks dat er geen rode vlag werd gezwaaid in VT2, raakten veel coureurs wel de muur. In totaal waren er acht rijders die toch wel flink de muur schampten of raakten. Pérez opende de dans, want al na zes minuten schampte hij flink de muur in bocht 4. Sargeant deed dit iets later in de laatste bocht, waardoor zijn monteurs toch maar even een paar checks deden aan de voorvleugel. Ook Tsunoda, Piastri, Verstappen en Ocon kwamen in aanraking met de vangrails van het Circuit de Monaco. Echt schade kwam er niet van, maar de limieten werden flink opgezocht.

Stroll en Gasly kwamen nog wel heel goed weg. Richting het einde van de training raakten beide coureurs de muur in de bochtencombinatie van 15 en 16. De Canadees deed dit aan de binnenkant van bocht 15 en de Fransman bij de exit van bocht 16, na een flink overstuur moment. Bij beide coureurs had het veel slechter af kunnen lopen. Het zal interessant worden of er morgen iemand wel een harde klapper meemaakt, als de coureurs nog verder de limieten op zullen zoeken. 

 

Lees ook: Lewis Hamilton pakt snelste tijd tijdens eerste vrije training in Monaco

Lees ook: Vooruitblik op de Grand Prix van Monaco

Lees ook: Charles Leclerc en zijn dramatische reeks in Monaco

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden