Sprintkwalificatie: Hoe gaat het in zijn werk?

silverstonesaturday10

Komend weekend wordt voor het eerst in de historie van Formule 1 een sprintkwalificatie verreden. Hierdoor komt het weekend in Silverstone er anders uit te zien dan we gewend zijn. Hoe het er precies uit komt te zien en wat de regels zijn hebben we hieronder toegelicht.

Kwalificatie op vrijdag

Zoals gebruikelijk wordt het weekend op vrijdag afgetrapt met een vrije training van een uur om 15.30 uur. Op vrijdagavond zal om 19.00 uur Nederlandse tijd de kwalificatie voor de sprintrace worden verreden. Het kwalificatieformat op zichzelf is ongewijzigd met een Q1, Q2 en Q3. De coureurs mogen echter alleen op de zachte band rijden en hebben vier setjes ter beschikking. Wie in Q3 weet te komen krijgt een extra setje.

Pirelli banden / 2020 British GP
Foto: Pirelli (Steven Tee / LAT Images)

De top tien hoeft de race niet zoals normaal te starten op de banden waarop ze haar snelste ronde in Q2 heeft gereden, de bandenkeuze is nu vrij. De uitslag van de kwalificatie geldt niet voor de race op zondag, maar voor de sprintkwalificatie op zaterdagmiddag.

Sprintkwalificatie op zaterdag

De zaterdag begint als vanouds met een vrije training van een uur om 13.00 uur Nederlandse tijd. Vervolgens gaat om 17.30 uur de sprintkwalificatie van start. De sprintkwalificatie wordt verreden over een afstand van 100 kilometer. In het geval van Silverstone komt dat neer op zeventien ronden en zal dat 25 tot 30 minuten duren.  Er wordt dus geracet met de minste voorbereidingstijd in jaren in de koningsklasse.

Gedurende de race hoeven de coureurs geen verplichte pitstop uit te voeren. DRS zal wel beschikbaar zijn. De uitslag van de sprintkwalificatie is de startopstelling voor de race op zondag. Daarnaast scoort de top drie punten. De winnaar scoort drie punten, de nummer twee scoort twee punten en de nummer drie pakt één punt voor zowel het coureurs- als het constructeurskampioenschap.

Beker Silverstone / 2020 / Groot-Brittannië
Foto: Pirelli (Mark Sutton / LAT Images)

Parc-fermé reglement

De regels omtrent het parc-fermé zullen worden verlengd. Tijdens de weekenden met sprintkwalificaties mogen de teams namelijk vanaf de start van de kwalificatie op vrijdag tot aan het einde van de race op zondag geen fundamentele wijzigingen doorvoeren aan de auto's. In verband met de veiligheid zijn er uitzonderingen voor aanpassingen aan wielophangingen en remsystemen.

Race op zondag

Op zondag wordt zoals we gewend zijn de grand prix verreden. Omdat iedereen op de zachte banden rijdt in de kwalificatie geldt een vrije bandenkeuze voor de zondag. We zullen dus pas weten wie op welke banden van start gaat op het moment dat de bandenwarmers van de banden gaan voor de formatieronde. Wel moeten er minimaal twee compounds gebruikt worden tijdens de race. Er wordt dus op zijn minst één pitstop gemaakt.

Wisselende reacties

In aanloop naar de Grand Prix van Groot-Brittannië is er al veel gesproken over de sprintkwalificatie. Jeroen Bleekemolen, Jeroen Mul en Frans Verschuur lieten in de podcast F1 aan Tafel al weten dat ze de sprintkwalificatie als een interessant experiment zien. Toch is niet iedereen direct te spreken over de nieuwe opzet. Jean Todt en Lewis Hamilton lieten zich de afgelopen tijd al kritisch uit over de sprintkwalificatie.

Silverstone / Pitgebouw / 2020
Foto: Pirelli (Charles Coates / LAT Images)

"Ik denk dat F1 dit niet nodig heeft. Maar aan de andere kant is het een andere manier om de startgrid tot stand te brengen voor zondag, dus het kost niks om het uit te proberen. Ik ben nieuwsgierig naar de uitkomst, maar ik weet zeker dat het niet ten koste zal gaan van de race op zondag", liet Todt tegenover Autosport weten. Hamilton denkt dat het een treintje zal worden. "Hopelijk zal er wat worden ingehaald, maar het zal waarschijnlijk niet heel erg spannend worden."

Rick Winkelman heeft voor Ziggo Sport de sprintkwalificatie in een notendop uitgelegd.

Lees ook: Helmut Marko: “Russell is een optie voor 2022″

Lees ook: Silverstone organiseert één van de drie F1-sprintraces

Lees ook: Rudy van Buren: “Blij om deze lijn door te trekken”

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden