Ten Brinke geeft op, De Rooy naar derde plaats Dakar

Dw-Z0OeXgAEOKmd

Gerard de Rooy is dinsdag tijdens de achtste etappe in de Dakar Rally als vierde geëindigd. De trucker klom door die prestatie naar de derde plaats in het algemeen klassement. Autocoureur Bernhard ten Brinke kampte met technische problemen en moest opgeven.

De Rooy gaf ruim 25 minuten toe op Dmitry Sotnikov uit Rusland, die de 360 kilometer lange etappe tussen San Juan de Marcona en Pisco op zijn naam schreef.

In het klassement is de Iveco-rijder, die de etappes van zondag en maandag won, de nummer drie achter Sotnikovs landgenoot Eduard Nikolaev. Met nog twee dagen voor de boeg is het gat 40 minuten en 54 seconden.

Ten Brinke uitgevallen

Ten Brinke, die met grote ambities was afgereisd naar Peru, kampte met een kapotte versnellingsbak en een kapotte motor. Daarmee is zijn rally ten einde gekomen. Door mindere prestaties was hij in de voorgaande dagen al weggezakt uit de top van het klassement.

De dagzege bij de auto's ging naar Sébastian Loeb, die met een voorsprong van 7.27 minuten op klassementsleider Nasser Al Attiyah over de meet kwam.

Bij de motoren had Oostenrijker Matthias Walkner (KTM) als winnaar van de achtste etappe een voorsprong van 45 seconden op de Chileen Pablo Quintanilla. Toby Price uit Australië gaf als nummer drie 1.13 toe. Die laatste pakte ook de leiding in het klassement, omdat leider Ricky Brabec moest opgeven met een kapotte Honda-motor.