Top & Flop: Grand Prix van Bahrein VT3 en kwalificatie

10-saturday-monza

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering de derde vrije training en de kwalificatie van de Grand Prix van Bahrein, met onder andere de terugkerende Magnussen en Hülkenberg, maar ook het tegenvallende McLaren.

Top

Kevin Magnussen

De eerste top in deze lijst gaat naar Kevin Magnussen en natuurlijk ook een beetje naar het team van Haas. Het team heeft optimaal gebruik gemaakt van de nieuwe reglementen en lijkt de aansluiting naar het middenveld gevonden te hebben. Sterker nog, Kevin Magnussen heeft zich als zevende gekwalificeerd vóór één van de Mercedessen. Extra knap omdat hij een paar weken geleden nog niet wist dat hij in de Formule 1 zou rijden.

Nico Hülkenberg

Over coureurs die niet wisten dat ze in de Formule 1 zouden rijden gesproken, Nico Hülkenberg verdient ook een plek in dit rijtje. Hij reed in de kwalificatie slechts een zeventiende tijd en toch hoort hij bij de toppers van de dag. Na een korte voorbereiding heeft hij zijn teamgenoot verslagen in de kwalificatie. Een teamgenoot die zich de hele winter voor heeft kunnen bereiden.

Transfer Valtteri Bottas

Wellicht is Valtteri Bottas vandaag en morgen wel diegene met de breedste glimlach op de paddock. Na vele jaren bij Mercedes moest hij plaatsmaken voor George Russell. Bij Mercedes leek de Fin af en toe het pispaaltje aangezien hij vaak aan de kant moest voor Lewis Hamilton. Hij maakte een transfer naar Alfa Romeo, een achterhoede team in 2021. De auto lijkt in 2022 een stuk beter, Bottas wist zich vlak achter Lewis Hamilton te kwalificeren. Belangrijker nog, de Fin kwalificeerde zich zeven tienden voor George Russell, het grote talent bij Mercedes voor wie hij plaats moest maken.

De nieuwe reglementen

De fan is misschien wel de grote winnaar van de dag door de nieuwe reglementen. De teams konden hun snelheid niet meer verbergen en moesten voluit. Of de nieuwe reglementen zorgen voor beter racen is nog even afwachten maar het heeft in ieder geval voor een nieuwe rangorde gezorgd. Mercedes slaat de plank mis en ook McLaren mist de boot. Haas en Alfa Romeo lijken grote stappen gemaakt te hebben. Maar één van de mooiste dingen aan de nieuwe reglementen is toch wel dat het legendarische Ferrari weer rijdt waar ze thuishoren, voorin het veld. Het gat tussen Ferrari en Red Bull is klein dus we kunnen ons opmaken voor weer een spannend seizoen.

Flop

McLaren

Na de eerste kwalificatie van het seizoen zijn er ook tegenvallers en de grote tegenvaller is toch wel McLaren. Het team leek tijdens de wintertest er prima bij te zitten maar onder andere problemen met de remmen zorgen voor een tegenvallend resultaat. Het team dat vorig jaar vierde werd in het constructeurkampioenschap kwalificeerde zich als dertiende en als achttiende. Er zal niemand binnen het team zijn die daar tevreden over is.

George Russell

Een andere tegenvaller is toch wel George Russell. Na vele jaren bij Williams komt zijn droom uit, de stap naar het grote Mercedes. Erg vervelend voor de Brit dat Mercedes het lastig heeft in 2022 maar een seconde aan je broek krijgen van je teamgenoot is al helemaal niet lekker. George Russell had zijn eerste kwalificatie van 2022 waarschijnlijk heel anders voorgesteld, hij moet genoegen nemen met P9.

Lees ook: Charles Leclerc pakt pole position in Bahrein

Lees ook: Max Verstappen eindigt VT3 als snelste man op de baan

Lees ook: Lewis Hamilton: We bluffen niet, we zijn negen tienden trager

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden