Schumacher-

Coureurs die hun auto in de muur prakken, opvallende boordradio’s en teams die er verrassend snelle rondjes uitpersen; een raceweekend heeft over het algemeen flink wat in petto. Wie verbaast er en wie stelt er juist teleur? In de rubriek Top & Flop zet Grand Prix Radio de sterkste en zwakste prestaties voor je op een rijtje. Met in deze aflevering VT3 en de kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije met onder andere goede teamprestaties van Alpine en Mercedes, crashende coureurs en een zwak Red Bull.

Top

Alpine

Het was een sterke dag voor Alpine. Ocon en Alonso kwalificeerden zich als negende en tiende. Het is voor het eerst sinds de Grand Prix van Spanje dat beide Alpine-coureurs zich in de top tien weten te kwalificeren. Of het ook de beste strategie voor de race is moet nog blijken. Beide mannen moeten starten op een gebruikte set softs terwijl de mensen buiten de top tien zelf mogen kiezen op welke band ze gaan starten. Zeker is wel dat het Franse team erg snel is over één ronde op de Hungaroring.

Mercedes

Ook het team van Mercedes kan tevreden terugkijken op de zaterdag in Hongarije. Lewis Hamilton pakte pole position en Valtteri Bottas sloot aan op plaats twee. De concurrentie in de strijd om het kampioenschap werd op geruststellende afstand gereden. Verstappen kwam ruim vier tienden tekort voor een eerste startplaats. Het is de eerste front-row lockout voor Mercedes sinds de Grand Prix van Portugal eerder dit jaar.

Pierre Gasly

Pierre Gasly kwalificeerde zich eerder vandaag als vijfde voor de Grand Prix van Hongarije. Een geweldige uitgangspositie voor de Fransman, hij was best of the rest. Gasly verdient extra complimenten aangezien zijn teamgenoot niet eens uit het eerste deel van de kwalificatie wist te komen. In Q1 was het gat tussen de teamgenoten al meer dan een seconde. De snelste ronde van Gasly was zelfs ruim 1,4 seconde sneller dan die van zijn jonge teamgenoot.

Flop

Red Bull

Red Bull is dit jaar een stuk competitiever dan voorgaande jaren. De laatste jaren zat het team er op de Hungaroring vaak goed bij. Met dat in je achterhoofd is ruim vier tienden achter de nummer één een flinke tegenslag. Maar dat is niet het enige, Red Bull heeft strategisch ook veel laten liggen.

In Q2 probeerde Red Bull, onder andere met Verstappen, op de mediums door te komen. Zoals gewoonlijk wordt de Nederlander later naar buiten gestuurd op de rode band om een snelle ronde neer te zetten. Wanneer blijkt dat de eerdere ronde genoeg is om door te gaan wordt de snellere ronde op het laatste moment afgebroken. In Hongarije is Verstappen veel te vroeg naar buiten gestuurd. Om te weten of je ronde goed genoeg is moet je zo ver mogelijk achterin het veld zitten. Verstappen ging als vierde naar buiten, tien coureurs kwamen na de Nederlander over de streep voor hun snelste ronde. Het team moest inschatten hoe goed die tien hun ronde af gingen maken. Vijf van die tien reden toen Verstappen in de laatste bocht reed (het laatste moment om van je gas te gaan) nog in de eerste sector. Onmogelijk dus om in te schatten wat zij qua rondetijd zouden gaan doen.

Achteraf gezien was de ronde van Verstappen goed genoeg voor een plek bij de snelste tien. Wanneer het team hem later naar buiten had gestuurd had Verstappen zonder zorgen zijn ronde af kunnen breken en de Grand Prix van Hongarije op de gewilde gele band kunnen starten.

Carlos Sainz

Carlos Sainz zal niet tevreden zijn met zijn zaterdag op de Hungaroring. De Spanjaard crashte in het tweede deel van de kwalificatie en kwam dus niet verder dan een vijftiende plek. En dat terwijl zijn teamgenoot liet zien dat de Ferrari sterk genoeg was voor een plek in de top tien. Daarnaast weet je nooit wat de gevolgen zijn voor de motor en de versnellingsbak na zo’n impact.

Mick Schumacher

Mick Schumacher behaalde eerder vandaag een plekje in dit lijstje. Hij crashte namelijk al in de derde vrije training. Een rookie-fout, een aantal bochten eerder kwam de Duitser wijd uit. Zijn banden waren vuil en daardoor heb je minder grip in de eerstvolgende bochten. Uiteindelijk kon Schumacher niet deelnemen aan de kwalificatie. Ook moest er een nieuwe versnellingsbak komen waardoor hij een gridstraf kreeg. Was de auto wel op tijd klaar geweest, dan was de kans heel groot dat Schumacher alsnog vanaf P20 had moeten starten.

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Hongarije

Lees ook: Red Bull ontslaat medewerker na racistische WhatsAppjes

Lees ook: Netflix komt met film over leven Michael Schumacher

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden