Toto Wolff: Achterstand Hamilton komt door pech

Lewis Hamilton GP Spanje 2022

De achterstand van Lewis Hamilton op zijn teamgenoot is in verband te brengen met de pech die de Brit de afgelopen races heeft gehad. Dat vertelt teambaas Toto Wolff. Zonder deze tegenslagen zouden de Mercedes-coureurs dezelfde snelheid kunnen rijden, wat voor gelijke resultaten zal zorgen.

Dit seizoen lijkt Hamilton nog niet lekker uit de verf te komen. Hij staat in het rijderskampioenschap 34 punten achter zijn teamgenoot; een forse achterstand aan het begin van het seizoen. Daarbij heeft Hamilton sinds de eerste race van het seizoen niet meer op het podium gestaan. Russell is gedurende dit seizoen twee keer op het podium geëindigd. Het is bekend dat de W13 die het team tijdens de wintertesten heeft geïntroduceerd nog niet presteert als zou moeten, maar met dit onderlinge verschil moet er toch ook naar de coureurs gekeken worden. 

Domweg pech

Wolff lijkt de zevenvoudig wereldkampioen in bescherming te nemen. In Monaco heeft hij tijdens de laatste fase van de kwalificatie geen snelle tijd meer kunnen zetten door de rode vlag. Dit zorgde er in de race voor dat hij vast kwam te zitten achter de Alpine-coureurs, ondanks de hogere snelheid van de Mercedes-bolide. Een raceweekend eerder had de Brit in de eerste ronde van de race een incident met Kevin Magnussen. Hierdoor kwam hij achteraan in het veld terecht. In voorgaande races heeft ook de komst van safety cars niet altijd goed uitgepakt voor Hamilton. Zijn teamgenoot had hier iets meer geluk mee. De Oostenrijkse teambaas is ervan overtuigd dat, wanneer deze voorvallen niet meer gebeuren, zijn coureurs gelijkwaardig zullen presteren: "Zodra er een einde komt aan dit soort ongelukkige situaties, rijden ze hetzelfde tempo. Dan leidt tijdens de ene training de één en tijdens de volgende training de ander. En dat zou geweldig zijn." 

Verschillende strategieën

Al vroeg tijdens de Grand Prix van Monaco leek Pierre Gasly op de intermediates moeiteloos courerus op de full wets in te halen. Voor Hamilton werd nog even gewacht met het wisselen naar de inters. In de vijftiende ronde van de race wisselde hij dan toch, waardoor hij achter Esteban Ocon terechtkwam. Voor hem leek het inhalen echter niet zo'n pretje. "De vraag is: kan een auto op intermediates voorbij een auto op wets komen? Toen we daar met Lewis uiteindelijk voor gingen, zagen we in duel met Esteban dat het erg lastig was." Dat laat Andrew Shovlin, technisch directeur van Mercedes, weten volgens Motorsport.com. Russel is na de start op de full wets direct overgestapt op de slicks. Dit zou te maken hebben met de posities op de baan. Russell maakte nog kans op een goede positie, terwijl Hamilton met een achtste plaats niets te verliezen had. 

Lees ook: IndyCar vanaf 2023 met duurzamere brandstof van Shell

Lees ook: Formule 1-directeur Peter Bayer legt per direct werkzaamheden neer

Lees ook: Formule E-coureurs blikken vooruit op nieuw circuit Jakarta

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden