IndyCar vanaf 2023 met duurzamere brandstof van Shell

door Steffie van Hamersveld
indy500 2022

De IndyCar Series stapt vanaf 2023 over naar duurzamere brandstof. Brandstofleverancier Shell gaat de samenwerking aan met IndyCar om zo een bijdrage te leveren aan her verduurzamen van de sport.

Op dit moment levert Speedway nog de brandstof aan de IndyCar-series. Er wordt gebruik gemaakt van brandstof die voor 85 procent uit ethanol bestaat en 15 procent benzine. Shell is bezig om een 100 procent hernieuwbare brandstof te ontwikkelen voor de Amerikaanse raceklasse. De ethanol zal dan gewonnen worden uit suikerriet en gemixt worden met andere biobrandstoffen. De nieuwe brandstof zou daarnaast 60 procent minder broeikasgassen uitstoten, vergeleken met fossiele brandstoffen.

 

Verduurzaming van de sport

Eigenaar van de IndyCar Series, Roger Penske, besloot dat de samenwerking met Shell niet alleen uit sponsoring moest bestaan, maar wilde in overleg met de brandstofleverancier ook bekijken wat er mogelijk is qua verduurzaming van de autosport. Zo wordt er niet alleen duurzamere brandstof ontwikkeld, maar zal IndyCar vanaf volgend seizoen ook gebruikmaken van synthetische motorolie. De zogenoemde volledig klimaatneutrale olie wordt geproduceerd door Pennzoil. Roger Penske, tevens eigenaar van de Indianapolis Motor Speedway en Team Penske, ging al een stap verder voor de Indy 500. Alle banden die tijdens de sessies werden gebruikt zijn geleverd met een elektrische truck van Penske Truck Leasing. Ook zal Indianapolis Motor Speedway de CO2-uitstoot van afgelopen maand mei compenseren.

Alle betrokken partijen akkoord

Met de komst van nieuwe brandstof en motorolie rijst natuurlijk de vraag bij de motorfabrikanten of er niet ingeleverd wordt qua betrouwbaarheid en vermogen. Hierover hebben alle betrokken partijen met elkaar om tafel gezeten. “We wilden zeker weten dat iedereen zich er comfortabel bij voelde en zeker wist dat het goed werd gedaan”, aldus Penske tegen Motorsport.com.

Lees ook: Formule 1-directeur Peter Bayer legt per direct werkzaamheden neer

Lees ook: Formule E-coureurs blikken vooruit op nieuw circuit Jakarta

Lees ook: Marcus Ericsson wint Indy500, race Rinus Veekay eindigt in de muur

door Steffie van Hamersveld

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden